Hrvatski radio

Radio Split

Počeo književni festival Split Lit In

01.12.2021.

11:35

Autor: Mladen Vuković

Počeo književni festival Split Lit In

Počeo književni festival Split Lit In

Foto: - / -

27. studenog održana su dva događanja - dječji program u Gradskoj knjižnici Marka Marulića s početkom u 11 sati te otvaranje izložbe u Etnografskom muzeju Split u 12h, pod nazivom “Moj Mediteran:

Pozdravi iz Albanije, Bosne i Hercegovine, Italije, Grčke, Hrvatske, Libije , Malte, Maroka, Španjolska, Tunis i Turske”.

Riječ je o izložbi fotografija književnika i književnica koji sudjeluju u projektu Salon meets Agora. Odabir fotografija donosi uhvaćene trenutke njihovog i naše Mediterane danas. Izložba se održava na tavanu Etnografskog muzeja i otvorena je tijekom trajanja festivala, a izložba je organizirana uz suradnju udruge Culture Hub Croatia.

Program festivala nastavlja se u srijedu 1. prosinca u kavani Bellevue od 19h razgovorom o Mediteranu; predstavljanjem projekta lokalnoj publici (uz sudjelovanje Brune Bebić, Vilme Benković, Alide Bremer, Edija Matića i Tanje Radmilo), a nastavit će se uz splitske književnice i književnike koji će čitati svoje radove. Sudjeluju Jasen Boko, Tonka Alujević, Edi Matić, Ivica Ivanišević, Jurica Pavičić, Dragan Markovina, Marina Vujčić, Renato Baretić, Siniša Kekez i Boris Dežulović.

Četvrtak 2. prosinca rezerviran je za dolazak međunarodnih gostiju - sudionika u projektu, a program se nastavlja u petak 3. prosinca jutarnjim šetnjom i razgovorom u gradu, turom “Salon & Agora” pod vodstvom Ivice Proface. Istog dana, u 14:30h u kavani Central održat će se razgovor sa sudioničkim projektom, Francescom Borri iz Italije, i splitskim autorom Juricom Pavičićem na temu društvenog i političkog razvoja mediteranske obale. Razgovor će moderirati Edi Matić. Program se nastavlja u 19:00h u kavani Bellevue razgovorom “U tuđini - daleko od doma Mediterana” s Alemom Grabovcem (Njemačka), Ivnom Žicom (Švicarska) i Dragicom Rajčićem (Švicarska), a koji će moderirati Alidu Bremer.Dan završava još jednim razgovorom, ovog puta između Virginie Monteforte (Malta) i Tomislava Oroza (Zadar),

Subota 4. prosinca , posljednji dan festivala, započet će turom po gradu pod vodstvom Ivice Proface, a nastavit će se u kafiću Ghetto Club u 11:30, razgovorom na kojem sudjeluju Ralph Hammerthaler (Njemačka), Arianne von Graffenried (Švicarska) i Renato Baretić, a koji će razgovarati o mogućnostima postavljanja na scenu i pisanja o aktualnim krizama Mediterana. Razgovor će moderirati Brunu Bebić.

Program se nastavlja u 14:30 u kavani Luxor, razgovorom između Andreje Nikolaidisa (Crna Gora), Senke Marić (Bosna i Hercegovina), Dragane Markovine i Matjaža Pikala (Slovenija) o problematičnim susjedstvima na Jadranskoj obali - o ekologiji, granicama, politici i turizmu. Razgovor će moderirati Tanju Radmilo.

Program festivala završava programom u 19:00h na Sceni A Umjetničke akademije u Splitu - čitanjima na kojima sudjeluju, uz moderiranje Alide Bremer, Gönza Osmen (Turska), Marija Dejanović (Hrvatska/Grčka), Senka Marić (Bosna i Hercegovina), Naywa Bin Shatwan (Libija), RAMO Thek-Zeroual (Maroko), Ines Abassi (Tunis), Nebojša Lujanović, Francoise Beaune (Francuska) i Andrej Nikolaidis (Crna Gora). Uz čitanje, Fitzgerald & Rimini (Švicarska) održat će glazbeni performans, a prisutni će moći pogledati i ulomak iz predstave “Dijete od pijeska” Anje Ostojić.

Festival je dio programa projekta “Salon meets Agora: Literary Mapping of the Mediterranean”, a koji je podržao njemačka zaklada Allianz Kulturstiftung.

Evo što nam je o festivalu kazao organizator književnik Edi Matić:

 

Edi Matić 1. dio

Edi Matić 2. dio

Programe Hrvatskoga radija slušajte na svojim pametnim telefonima i tabletima preko aplikacija za iOS, Android i Huawei.