Hrvatski radio

Radio Split

Počinje 19. Splitski filmski festival

12.09.2014.

14:07

Autor: Miranda Hrabar

HRT logo

HRT logo

Foto: HRT / HRT

Hrvatskom premijerom nagrađivanog filma "Nešto mora puknuti" švedskog redatelja Estera Martina Bergsmarka u splitskome kinu Central u subotu (13. rujna), u 21 sat bit će otvoren 19. Međunarodni festival novoga filma - Splitski filmski festival.

Do 20. rujna ljubitelji filma će u kinu Karaman i kinoteci Zlatna vrata imati priliku pogledati 8 dugometražnih i 38 kratkometražnih filmova u natjecateljsko dijelu programa. Na programu su uglavnom hrvatske premijere nagrađivanih  ostvarenja iz recentne svjetske produkcije. Manifestacija je zadržala žanrovsku raznovrsnost, pa će program obilovati projekcijama eksperimentalnih, igranih, dokumentarnih i animiranih filmova.

Četiri su popratne programske sekcije: u fokusu programa Forum III su zemlje Trećeg svijeta, program Gender bavi se problemima rodnog identiteta, dok Odrazi nude upoznavanje s likom i djelom nekim od najznačajnijih filmaša. U sklopu Posebnog programa, mladi splitski filmaši predstavit će svoja diplomska ostvarenja.

Festival ove godine obrađuje temu "nadzora i kako ga izbjeći“ pa su na programu radionice i predavanja o narušavanju i zaštiti privatnosti. Gosti su stručnjaci iz Agencije za zaštitu osobnih podataka i splitskog Pravnog fakulteta, hakeri, politolozi i umjetnici.

 

Programe Hrvatskoga radija slušajte na svojim pametnim telefonima i tabletima preko aplikacija za iOS, Android i Huawei.