Hrvatski radio

Radio Split

Pronađen potopljeni brod u viškoj uvali

08.09.2014.

14:14

Autor: Mladen Vuković

HRT logo

HRT logo

Foto: HRT / HRT

Evo još jednog senzacionalnog nalaza iz našega jadranskog podmorja! Na poziv viških ronilaca, djelatnici Odjela za podvodnu arheologiju Hrvatskog restauratorskog zavoda su na dubini od 50 metara u viškoj uvali pronašli ostatke nepoznatog brodoloma. Riječ je o potopljenom brodu koji je bio naoružan s desetak topova. Prema preliminarnim analizama najvjerojatnije je riječ o brodu koji je potonuo krajem 18. ili sredinom 19. st. Budući da je jedan od topova izrađen od bronce i ukrašen reljefima i natpisima, on će se sutra u popodnevnim satima podvodnim padobranima izvaditi na površinu i predati muzeju u Visu – kaže u razgovoru s Mladenom Vukovićem, voditelj istraživanja iz Hrvatskoga restauratorskog zavoda Jurica Bezak:

Nakon Visa, u srijedu 10. 09. ronitelji Odjela sele se na otok Hvar gdje nastavljaju podvodna arheološka istraživanja čija je svrha zaštita podvodne kulturne baštine Splitsko-dalmatinske županije.

 

 

 

 

 

Programe Hrvatskoga radija slušajte na svojim pametnim telefonima i tabletima preko aplikacija za iOS, Android i Huawei.