Hrvatski radio

Radio Split

Prvi splitski Šala festival šansone

25.02.2019.

07:01

Autor: MV

Prvi splitski Šala festival šansone

Prvi splitski Šala festival šansone

Foto: - / -

U karnevalskom ozračju, u Hrvatskom narodnom kazalištu Split u nedjelju 3. ožujka 2019. u 20 sati održat će se prvi "pilot" program festivala duhovitih i satiričnih pjesama "Šala, la chanson 2019.". Program vodi Vojo Šiljak, skečeve će izvesti Tonči Banov, Damir Mihanović Čubi, Mladen Medak Gaga...

15 festivalskih pjesama:  

Đorđi Peruzović + Ana Opačak (Split)

„Maškare“ Nikica Kalogjera – Arsen Dedić – Nikica Kalogjera

Duško Mucalo (Split)

„Tvrdoglav sam“ Duško Mucalo – Duško Mucalo – Ivo Lesić

Mjesni odbor (Šolta)

„Kad te ugledan“ Siniša Garbin – Siniša Garbin/ Stipe Jakovčev – Jure Grgantov/ Marko Matijević Sekul

Petar Dragojević + Damir Mihanović Čubi (Split)

„Nadalina“ Zdenko Runjić – Jakša Fiamengo – Zdenko Runjić

Zdenka Kovačićek (Zagreb)

„Naša elita“ Branko Bogunović Pif

Bobo + Saša Antić (Zagreb/ Split)

„E moj Damire“ Bobo Knežević – Bobo Knežević/ Saša Antić – Bobo Knežević

Domenica (Vela Luka)

„Vidi se iz aviona“ Tonči Huljić – Vjekoslava Huljić – Tonči Huljić/ Leo Škaro

Dean Dvornik (Split)

„Jubav je“ Vinko Didović – Ivo Didović – Vinko Didović/ Ante Gašpardi

Mia Dimšić (Zagreb)

„Život nije siv“ Mia Dimšić – Mia Dimšić – Branimir Jovanovac

Mladen Medak Gaga (Bjelovar)

„Šuti ne laj“ Mladen Medak Gaga

Anja Šovagović Despot (Zagreb)

Čovjek sa dva lica“ Igor Brešan – Igor Brešan – Ante Gašpardi

Hrvoje Hegedušić (Zagreb)

„Nešto ne štima“ Hrvoje Hegedušić – Vojo Šiljak – Hrvoje Hegedušić

Vojko V. (Split)

„Kako to“ Vojko V.

Ivo Amulić (Split)

„Naše malo misto“ Pero Gotovac – Tomislav Zuppa – Pero Gotovac

Žera (Zagreb)

„Život je maskembal“ Gabor Lengel – Duško Trifunović – Vedad Hadžiavdić

 

Orkestar Saše Valenčića (Rijeka)

Karikature Jacek Frackiewitz (Widawa, Poljska)

Oblikovanje Neven Marin

Pokrovitelji Grad Split, Turistička zajednica Grada Splita

Partner HGU podružnica Split, Dalmacijakoncert Split

 

---------------------------------------

Proglas Stranke dobrog štimunga

Smih je lik

Znamo, reći ćete, da vam nije do smijeha, ili da se tek koji put nasmijete, onako kiselo, kao poslije vica koji niste shvatili. Jasno, uništile su vas stranke, lopovluk, političari, crne kronike, tranzicija, ekonomija, korupcije, diverzije, geostrateška zabit, cijene koje non-stop padaju, posrnuli PDV na pelene i onaj s peškarije koji se ne predaje, i konačno spoznaja da smo uvijek negdje na začelju, da uporno tražimo gore od sebe kako bismo zloupotrijebili tračak optimizma, svjedočite nekrofiliji s partizanima i ustašama, virusima Agrokora i Uljanika ... Ostaje vam gorak okus u ustima bez obzira na drukčija uvjeravanja s dalekovidnice, po kojima smo debelo u plusu u svim segmentima, osim onima u vašem takujinu. Ali tako je, kako je, iz ove se kože ne može, ako vam je već nisu oderali, pa se bavite mišlju da skupite kufere i sačuvate barem onaj mali dio s obraza.

E, vidite, mi nudimo provjereni recept za izlazak iz letargije. Jer, ma koliko god se trudili pronaći G-točku, opipate uvijek slabu, nadojenu tek istinom kako niste dovoljno društveno angažirani, kako se vaš glas ne čuje dovoljno, kako vam platforma i programi nisu kompatibilni s ovima što se nude, od ovih što bauljaju lijevo, desno, traže main stream. Jasno, nije vam palo ni na kraj pameti da osnujete stranku i ponudite nešto novo, do sada neviđeno za ove prilike i prostore? Znamo, stranka, reći ćete, ta već forma ne miriše na dobro. Stereotip od kojega vas jeza prolazi. Ipak, zašto ne koristiti tuđa iskustva pa pilu ne okrenuti naopako, kad su se na ovu bandu zubi već izili?

Vjerujte, održali smo se već dvadeset godina, kao SDŠ - Stranka dobrog štimunga! Ne zajebajemo se s demokracijom i floskulama, s tim u svezi, imamo predsjednika, vođu s neograničenim ovlastima, koji se samovoljno demokratski izabrao, do opoziva kojini on sam ne može ponuditi. Dakako, vodimo interne knjige. Poput većine, nastojimo izbjeći pustu administraciju. Istina, gospođa ih rizničarka drži skrovite koliko od javnosti, toliko i od vlastitog članstva. Obični puk je ipak nevješt s brojkama, opiju ga lako promišljanja oko investiranja, oročavanja, kompenzacija i konverzija, ulaganja u fondove, zato ih dotična drugarica, odnosno gospođa (ovisno o raspoloženju) ni ne shvaća ozbiljno, koliko inzistira na točnosti. Platforma je smijeh, smijeh kao lijek, jer on provjereno liječi, ne mareći za liste čekanja, terapija je grupna, za isti ne trebate participaciju, ne izdaje se na recept, može ga se koristiti u neograničenim količinama i što je najvažnije kontraindikacije nisu poznate. Osjećate promjene već prvih kura, veselite se kako Kujundžiću, tako iPernaru!

S osmjehom na usnama već je pola posla učinjeno, makar se strogo držite preporuka, s terapije se nikako ne skidajte, ma koliko god vam se na trenutke vaše zdravstveno stanje činilo osjetno boljim. Možda vam ova interna zajebancija nudi ideju da se bolje pregrupirate i iskreno nasmijete, da barem dva puta godišnje od partijske članarine vidite Beč ili Tiranu, Prag ili Veneciju, Pisu ili Bratislavu, Kotor ili Budimpeštu..., Gospić ili Gupčevu lipu, Daruvar ili Rovinj …, da se pošteno osladite, pa sve zalijete i konačno sedobro nasmijete u društvu iskrenih prijatelja, ne na tuđi, nego na svoj račun! Ta ne košta vas puno, zapravo ništa. Trebate samo pronaći ljude, partiju koja će vas izvesti u svijetlu budućnost, u onu koju ne zanimaju kosturi iz ormara, mrakovi iz bliže povijesti ili licitiranja onih željnih vlasti, koliko male sitne intimnosti na razini pošalice. Probajte, i ne nasjedajte parolama o omasovljenju, kolektivnim idejama... Iz iskustva znamo, kod kategorije pridruženih članova treba desetljećima testirati odanost, a grupaciju simpatizera treba uvjeriti u permanentno doniranje u znanost kako bi eksperiment o smijehu kao lijeku digli na razinu cjepiva, s efektom stopostotnog iscjeljenja. Rekosmo, mi smo na terapiji i garantiramo brz oporavak. Vježbajte, pi**a vam materina!

P. S. Ovo je pravo vrijeme, pokušajte se nasmijati uz glazbeno-satirični program koji ćemo od iduće godine nastojati učiniti recentnim, festivalom po pitanju novih pjesama, poduprijeti ga humorističkim glasilom Maninjorgo, dobrim vicem, ali i parodijama na znane melodije ... Ne zaboravite, smih je lik!

Politbiro Malog stana SDŠ-a

Programe Hrvatskoga radija slušajte na svojim pametnim telefonima i tabletima preko aplikacija za iOS, Android i Huawei.