Hrvatski radio

Radio Split

Solerov "Kontra progresa" u HNK Split

23.01.2014.

12:10

Autor: Miranda Hrabar

HRT logo

HRT logo

Foto: HRT / HRT

Kontra progresa, hvaljenu i nagrađivanu dramu suvremenog katalonskog dramatičara Estevea Solera, premijerno će izvesti Hrvatsko narodno kazalište Split u petak, 24. siječnja.Tim povodom mladi španjolski pisac stigao je u Split i susreo se s novinarima u prostorijama Info zone.

 Crnohumorni komad koji se trenutno igra na 18 svjetskih pozornica, a u Francuskoj je proglašen najboljom dramom protekle godine, na veliku scenu splitskog kazališta postavlja redateljica Nenni Delmestre, koja je komad i prevela na hrvatski, a prvoj hrvatskoj izvedbi njegova djela prisustvovat će i sam autor.

U sedam zasebnih dramskih epizoda smrt i komedija, humor i horor idu ruku pod ruku u Solerovim fantastičnim, čudnim i arhetipskim scenama, a suvremenost i aktualnost njegovih je zapanjujuća. Solerovi su likovi suočeni s apsurdnim i njima nerješivim problemima. Što učiniti s gladnim crnim djetetom koje iz ekrana iskorači u dnevni boravak i tu ostaje? Zvati servisera? Ugasiti televizor? Dok učiteljica u razredu čita Crvenkapicu vukovi proždiru jednog po jednog učenika. Kritičari su Solerovo pisanje usporedili s onim Ionesca, Harmsa i Becketta. Kritičari ne štede komplimente drami, pa tako Armelle Héliot iz pariškog Figaroa piše kako je riječ o „moćnom, ludom i političkom komadu, zabavnom koliko i snažnom“. Komad je 2013. u Francuskoj dobio nagradu Godot  kao najbolja drama godine. Kontra progresa dio je Solerove trilogije - Kontra demokracijeKontra Ljubavi i Kontra progresa u kojoj autor u žarište i pod upitnik stavlja stupove suvremenog društva. Trilogija je prevedena na 12 jezika, a više od 70 redatelja djelâ je postavilo na scenu u zemljama kao što su Engleska, Njemačka, Sjedinjene Države, Francuska, Švicarska, Austrija, Grčka, Venecuela, Čile, a sada i Hrvatska.

U predstavi igraju: Trpimir Jurkić, Ksenija Prohaska, Marko Petrić, Nenad Srdelić, Nives Ivanković, Nikša Arčanin, Vicko Bilandžić, Mijo Jurišić, Zorana Kačić, Filip Radoš, Snježana Sinovčić Šiškov, Andrea Mladinić, Goran Marković, Anastasija Jankovska i Bojan Brajčić. Scenografkinja, autorica glazbenog koncepta i izbora glazbe je Lina Vengoechea, Mario Leko je kostimograf i redatelj video-materijala koji se koriste u predstavi, koreograf i suradnik za scenski pokret je Gregor Luštek, a oblikovatelji svjetla i tona Zoran Mihanović i Damir Punda.

Esteve Soler rodio se u Barceloni 1976. Kao dramatičar školovao se u rodnom gradu na Institut del Teatre i u Sala Beckett gdje danas predaje dramsko pisanje. Sudjelovao je u službenom programu berlinskih festivala Theatertreffen i Literaturfestival, te dvaput na francuskom festivalu La Mousson d'Été. Drama Kontra demokracije dobila je 2012 uglednu nagradu katalonskog časopisa Serra d'Or kao najbolja drama godine.

Programe Hrvatskoga radija slušajte na svojim pametnim telefonima i tabletima preko aplikacija za iOS, Android i Huawei.