Hrvatski radio

Radio Split

Sto godina parka u Sutivanu

28.06.2014.

11:36

Autor: Mladen Vuković

HRT logo

HRT logo

Foto: HRT / HRT

U Sutivanu je u petak, 27. lipšnja održana Večer u spomen Dr. Ante Mikolaseka, osnivača javnog parka u Sutivanu.

Sutivanski gradski park ove godine navršava 100 godina. Anton Mikolašek, tadašnji vojni liječnik koji je boravio u Sutivanu, glavni je pokretač izgradnje jednog od najstarijih javnih parkova na otoku Braču. 

Njemu u čast, njegov unuk Bohdan Mikolašek priredio je jubilejski program kojim je želio ukazati na važnost javnih površina i njihovo korištenje te da park postane dnevni boravak Stivanjana. Programu je prisustovao i češki konzul gosp. Varga kao i ekipa Češke televizije koja radi emisiju o parku i o Antonu Mikolašeku.

U programu je nastupiio Bohdan Mikolašek sa zborom djece iz Sutivana izvevši nekoliko svojih autorskih pjesama posvećenih parku i Sutivanu. Mikolašek je također autor interaktivnog objekta kojega je instalirao u park, a radi se o "Klimatskoj stanici", interaktivnoj napravi koja na šaljivi način komentira vremensku prognozu. Naime, "Klimatska stanica" ovisno o vremenu svira različite stilove glazbe.

Gost je bio i amaterski stivanski glumac Nato Pivalica koji se odjenuo u Antona Mikolašeka (tvorca parka) te na šaljivi način vodio program iznosreći crtice o tome kakvo je bilo gledište Čeha na turizam prije 100 godina, nazočio je i Mate Pejić, predstavnik češke manjine iz Daruvara.

Programe Hrvatskoga radija slušajte na svojim pametnim telefonima i tabletima preko aplikacija za iOS, Android i Huawei.