Hrvatski radio

Radio Split

Umro fra Vjeko Vrčić

10.07.2014.

07:47

Autor: Mladen Vuković

HRT logo

HRT logo

Foto: HRT / HRT

U srijedu navečer, 9. srpnja, nešto iza 22 sata u Franjevačkom samostanu u Imotskom u 101. godini života preminuo je fra Vjeko Vrčić.

Umro je najstariji franjevac u Provinciji Presvetog Otkupitelja. Fra Vjeko je rođen 28. veljače 1914. godine u Imotskom. Osnovnu školu završio je u Imotskom, klasičnu gimnaziju u Sinju, teološki studij u Makarskoj.

Za svećenika je zaređen 12. ožujka 1938. godine u Splitu. Prva mu je služba kao svećenika i dekana bila u Metkoviću od 1945.- 1958. godine. Potom je bio u župi Runovići, zatim Igrane-Drašnice da bi od 1961. do 1967. godine bio župnik dekan i gvardijan u rodnom Imotskom u župnoj crkvi svetoga Franje. Potom je dekan i župnik u Vrgorcu, a od 1982. godine stalno je u Franjevačkom samostanu u Imotskom. Osnivač je i prvi kustos Franjevačkog muzeja u Imotskom, a od gimnazijskih dana piše u raznim časopisima i tiskovinama.

Objavio je dvsadesetak knjiga o imotskoj i franjevačkoj povijesti, imotskim župama i prezimenima. Pisao je i pjesme, a "Gospe Anđela" je postala duhovnom himnom imotskog vjerničkog puka.

28. veljače ove godine proslavio je svoj stoti rođendan, a uoči 75. obljetnice svećeništva tiskana je i knjiga njegvih izabranih članaka u Imoztskoj krajkini "Fra Vjekin vijek". Dobitnik je brojnih visokih državnih i županijskih priznanja i nagrada, nositelj plakete Grada Imotskog te osoba godine u izboru slušatelja Radio Imotskog.

Često je bio i gostom Radio Splita ptičajući o našoj kulturnoj baštini.

Programe Hrvatskoga radija slušajte na svojim pametnim telefonima i tabletima preko aplikacija za iOS, Android i Huawei.