Hrvatski radio

Radio Split

Dinamo - Hajduk 3:0 (bez borbe)

19.05.2014.

16:59

Autor: HRT

HRT logo

HRT logo

Foto: HRT / HRT

Nakon što je prikupio izvješća s prekinute utakmice 36. kola domaćeg nogometnog prvenstva između Dinama i Hajduka, povjerenik za natjecanje Josip Brezni donio je odluku o registraciji utakmice 3:0 (par-forfe) u korist Dinama.


Prema izvještaju suca Ivana Bebeka i delegata Ante Vučemilovića, utakmica je prekinuta u 85. minuti kod rezultata 1:0 zbog opetovanog homofobnog i ksenofobnog neprimjerenog vrijeđanja od strane gostujuće navijačke skupine Torcida smještene na južnoj tribini stadiona Maksimir, objavljeno je na službenim stranicama Udruge prvoligaša.

Objašnjeno je da su organizator utakmice GNK Dinamo i službene osobe utakmice u cijelosti poštivali odredbe Pravilnika o sigurnosti na nogometnim utakmicama i upute HNS-a o postupanju službenih osoba u slučaju neprihvatljivog ponašanju dijela gledatelja. Prije i za vrijeme odigravanja utakmice gledatelji su putem razglasa upozoravani na moguće posljedice neprimjerenog ponašanja. Budući da su se oglušili na upozorenja organizatora, sudac je zbog vrijeđanja gostujućih navijača bio prisiljen aktivirati predviđenu proceduru zaustavljanja igre. Najprije u 39. minuti u trajanju od jedne minute te zatim u 48. minuti u trajanju od 14 minute kada je povukao momčadi u svlačionice. 

Na sastanku krizne skupine tijekom drugog prekida igre postignuta je suglasnost svih službi zaduženih za organizaciju utakmice da se u slučaju ponavljanja neprimjerenog ponašanja gledatelja utakmica trajno prekine do čega je došlo u 85. minuti.

U izjavi suca utakmice stoji da je tijekom utakmice u nekoliko navrata bilo neprimjerenog vrijeđanja i od strane manje domaće navijačke skupine BBB smještene na istočnoj tribini koja je napustila stadion nakon 70. minute utakmice, ali da je predviđena procedura zaustavljanja igre i trajnog prekida utakmice provedena zbog neprimjerenog ponašanja gostujućih navijača.

Prema propisima Hrvatskog nogometnog saveza klubovi su odgovorni za ponašanje svojih navijača te je jasno da HNK Hajduk snosi odgovornost za prekid utakmice, istaknuto je na službenim stranicama Udruge prvoligaša.

Protiv odluke Povjerenika za natjecanje može se uložiti žalba Komisiji za žalbe Udruge Prve HNL u roku od dva dana od dana uručenja uz propisanu taksu.

Programe Hrvatskoga radija slušajte na svojim pametnim telefonima i tabletima preko aplikacija za iOS, Android i Huawei.