Hrvatski radio

Radio Split

50 godina Hrvatskog proljeća u Splitu

22.11.2021.

14:53

Autor: MV

50 godina    Hrvatskog proljeća u Splitu

50 godina Hrvatskog proljeća u Splitu

Foto: - / -

U Splitu će se u srijedu i subotu (24. i 27. studenoga 2021.) i u Splitu se obilježava 50. obljetnica Hrvatskog proljeća koji se burnim događanjima u političkom životu, na sveučilištima i u ograncima Matice hrvatske diljem Hrvatske događalo tijekom 1970. i 1971. godine.

Glavni akteri su bili Matica hrvatska i studenti Hrvatskog sveučilišta te progresivni dio CK SKH na čelu sa Savkom Dapčević-Kučar i Mikom Tripalo, a koje su slijedili Pero Pirker, Dragutin Haramija, Srećko Bijelić, Ivan Šibl i niz drugih tada uglednih političara. No, ne za dugo!

Početkom prosinca 1971 g., u Karađorđevu i pod patronatom JBT i Bakarića, se događa osuda tobožnjeg „hrvatskog nacionalizma“ i smjena odnosno prisila na abdikaciju političkog rukovodstava RH.

Iza toga slijedi „sječa glava“ na svim razinama vlasti i fakultetima, sudski, politički i policijski progoni ili radna marginalizacija više od 50 tisuća hrvatskih domoljuba. Nastupa „hrvatska šutnja“ i traje sve do 1989. g. Oni koji su se drznuli nešto kazati ili napisati suđeni su na višegodišnje zatvorske kazne. Najpoznatiji takav slučaj je slučaj Marka Veselice. Zbog intervjua Der Spiegelu, koji je dao 1980. osuđen je na 11 godina zatvora i 4 godine zabrane javnog istupanja nakon izlaska iz zatvora.

Hrvatsko proljeće obilježavamo u slobodnoj i neovisnoj hrvatskoj državi što niti najveći optimisti iz vremena „proljeća“ nisu mogli očekivati ili barem sanjati.

Upravo stoga, s obilježavanjem 50. obljetnice krenut će se od Središnjeg križa hrvatskim braniteljima Domovinskog rata, na Lovrincu, bez čije žrtve ne bi bilo niti slobode niti države. Križ kao simbol žrtve i uskrsnuća.

Hrvatski narod je patio i bio žrtvom više stoljeća, a od 1. prosinca 1918. osobito, da bi mu, uz veliku i najveću žrtvu što može učiniti jedan narod, kroz Domovinski osloboditeljski rat uskrsnula suvremena hrvatska država - kazao je Drago Ćutuk, splitski student iz 1971. i jedan od organizatora programa obilježavanja pola stoljeća Hrvatskog proljeća.

***

24. studenog 2021., točno nakon 50 godina kako je proglašen štrajk na Pravnom fakultetu u Splitu, u 10:30 je okupljanje na groblju Lovrinac te odavanje počasti hrvatskim braniteljima i glavnim protagonistima studentskih previranja na splitskim fakultetima i nositeljima „proljeća“ (Damir Petrić, Zvonimir Puljić, Mladen Vidović, Željo Barišić „Abel“ i prof. Ivan Bošković).

Svjesni smo kako ima još imena čije grobove bismo trebali posjetiti i zapaliti im svijeću, kao npr. profesori Andrija Dujić, Ivo Petrinović, Joško Perlain, Ivan Bilić te Mirko Dragović kao politički radnik i niz drugih - kažu organizatori.

Istog dana položit će se cvijeće i zapaliti svijeće pok. Petru Šunjiću u Gizdavcu, Tomi Matkoviću u Medovu Docu i Mati Kusturi u Slivnu, a naknadno pok. Anti Štambuku u Sumartinu.

Za sve njih i tisuće drugih koji su stoljećima sanjali hrvatsku državu kao i onima koji su ugradili svoje živote u njene temelje služit će se Sveta misa zadušnica u crkvi sv. Dominika 27. 11. 2021. u 14:00 sati.

***

Središnji događaj programa će biti 27. studenog 2021. (subota) u 12:00 sati na Pravnom fakultetu u Splitu, predstavljanjem knjige „HRVATSKO PROLJEĆE U SJEĆANJU SPLITSKIH PROLJEĆARA“ - Zbornik radova 13-ero sudionika „Proljeća“.

Skup na PF je otvoren za javnost (epidemiološke mjere nas ograničavaju u broju nazočnih), a očekuje se prvi student -prorektor Ivan Zvonimir Čičak i još poneko ime iz vrha studentskog pokreta.

Prije predstavljanja knjige, odat će se počast i prvom predsjedniku dr. Franji Tuđmanu kod spomenika na rivi, u 11:00 sati.

PROGRAM  

  • Srijeda, 24. 11. 2021., točno 50 godina od proglašenja studentskog štrajka, okupljanje kod Središnjeg križa branitelja na Lovrincu ….. 10:30 sati,

  • Subota, 27. 11. 2021., polaganje cvijeća i paljenje svijeća kod spomenika dr. Tuđmanu ….. 11:00 sati,

  • Subota, predstavljanje knjige „HRVATSKO PROLJEĆE U SJEĆANJU SPLITSKIH PROLJEĆARA“- Zbornika radova 13-ero sudionika „Proljeća“… 12:00 sati.

Program se odvija u suradnji s najstarijom hrvatskom kulturnom institucijom  -Matica hrvatska - Ogranak MH u Splitu.

Evo što nam je kazao Drago Ćutuk, student Pravnog fakulteta 1971. godine:

 

 

Drago Ćutuk

Programe Hrvatskoga radija slušajte na svojim pametnim telefonima i tabletima preko aplikacija za iOS, Android i Huawei.