Hrvatski radio

Radio Split

72. obljetnica pokolja u Gatima

29.09.2014.

11:28

Autor: RS

HRT logo

HRT logo

Foto: HRT / HRT

U srijedu, 1. listopada 2014., pod visokim pokroviteljstvom predsjednika Republike Hrvatske Ive Josipovića u 10.30 sati kod župne crkve sv. Ciprijana u Gatima obilježit će se 72. obljetnica pokolja kojeg su združene snage talijanske vojske i četnika popa Đujića izvršili nad hrvatskim pukom u Gatima, kada je mučki ubijeno 96 osoba (od toga osmero djece), a selo spaljeno.

Sveta misa zadušnica za sve ubijene je u 10.30 sati u župnoj crkvi Sv. Ciprijana, a predvodit će je pastoralni vikar Splitsko-makarske nadbiskupije mons. dr. Nediljko Ante Ančić uz župnika i poljičkog dekana don Vlade Đuderije i ostalih svećenika.

Komemoracija s polaganjem vijenaca je kod Župne crkve u 11.30 sati, a u 12.15 sati je predviđeno druženje preživjelih svjedoka zločina, obitelji žrtava i mještana s gostima i uzvanicima ispred Povijesnog muzeja Poljica i župne crkve sv. Ciprijana.

Organizatitori komemoracije su Grad Omiš, Župni ured Gata i Mjesni odbor Gata, a u komemoraciji će sudjelovati i učenici Osnovne škole “1. listopada 1942.” 

Programe Hrvatskoga radija slušajte na svojim pametnim telefonima i tabletima preko aplikacija za iOS, Android i Huawei.