Hrvatski radio

Radio Split

“Bio kugle – projekt za budućnost hvarskog podmorja”

20.10.2021.

10:11

Autor: RS

Foto TZ Jelsa

Foto TZ Jelsa

Foto: - / -

Udruga Moj Škoj pokrenula je projekt “Bio kugle – projekt za budućnost hvarskog podmorja” u suradnji s općinama Sućuraj i Jelsa, te gradovima Stari Grad i Hvar, komunalnim društvom Stari Grad i Emtehri d.o.o. Rijeka, kao dobavljačem materijala za izradu.

Udrugu Moj Škoj osnovale su prijateljice Lorena DragićMarija BatošBianka Jakas i Helen Barić u želji da doprinesu održivom razvoju zajednice. Sjedište Udruge je u Zavali i djeluje na cijelom otoku Hvar. Ove godine navršavaju prvu godinu svog djelovanja.

U realizaciji projekta izrade kugli sudjelovale su sve osnovne i srednje škole otoka Hvara te vrtići. Više od 700 djece sudjelovalo je u akciji izrade 16.000 kugli namjenjenih za hvarske vale.

 

Projekt se sastoji od pet aktivnosti koje uključuju: analizu sedimenta lokacija koje će biti tretirane bio kuglama (grad Hvar, Stari Grad i Jelsa); izradu em-1 glinenih kugli u suradnji sa školama i vrtićima; sušenje em-1 glinenih kugli; upotrebu em-1 glinenih kugli (grad Hvar, Stari Grad, Vrboska, Jelsa i Sućuraj); te analizu sedimenta tretirane lokacije bio kuglama (grad Hvar, Stari Grad i Jelsa).

Od 25. do 30. listopada kugle će se bacati u more u Sućurju, Jelsi, Vrboskoj, Starom Gradu, Hvaru, Sv. Nedjelji, Ivan Dolcu i Zavali.

Glinene kugle sa efektivnim mikroorganizmima su prirodni način pospješivanja kvalitete vode ili mora koji svoje korijene vuče iz dalekog Japana, točnije Okinawe. Tamošnji profesor Teruo Higa osmislio je način kako da zagađene rijeke i mora oplemeni dobrim mikroorganizmima.

“U suradnji sa Institutom za oceanografiju i ribarstvo u Splitu prikupljene podatke analize sedimenta uobličit ćemo u znanstveni rad na temu djelovanja samih kugli u vidu onečišćenja mora”, kazala je Lorena Dragić iz udruge Moj Škoj.

Programe Hrvatskoga radija slušajte na svojim pametnim telefonima i tabletima preko aplikacija za iOS, Android i Huawei.