Hrvatski radio

Radio Split

Brodosplit isporučio kliješta za cjevovode

04.12.2014.

13:22

Autor: Radio Split, Brodsplit

HRT logo

HRT logo

Foto: HRT / HRT

U radionici Brodosplit - Strojne obrade d.o.o. danas je održana isporuka prototipa snažnih mehaničkih steznih kliješta, koja na 3,5 km morske dubine mogu podizati cjevovode težine i do 115 tona.

Ovaj jedinstveni projekt, rezultat je zajedničke suradnje s tvrtkom Lagena iz Sutivana na Braču prema čijim nacrtima je i izrađen. U Brodosplitu su izveli čeličnu konstrukciju u skladu s nacrtima, antikorozijsku zaštitu, bojanje te sve ostale materijale za montažu. 

Mehanička klješta za podizanje cjevovodahidraulički je upravljan uređaj namijenjen manipulaciji naftovodnim i plinskim cijevima na dubinama do 3.500 m. Uređajem je moguće podići naftovodnu i plinsku cijev promjera od 100 do 400 mm s maksimalnom nosivošću do 115 T. Uređaj je u potpunosti upravljan daljinski upravljanom ronilicom i pokretan hidrauličkim agregatom smještenim na ronilici (ROV).

- Nakon izgradnje pilona za plinske platforme Labin, Ivana 'A', 'B', 'D' i isporuke podmorskog podizača naftovoda u veljači ove godine, Brodosplitov off-shore tržišni program dokazuje da je u stanju pružiti proizvod kakav treba vrhunskim svjetskim naftnim i plinskim kompanijama. Time se ostvaruje i realna mogućnost da splitski ‘škver’ postane suportna stanica za eksploatacijske sustave na projektima istraživanja raspoloživih resursa ugljikovodika u Jadranu, naglasio je Tomislav Debeljak, predsjednik Uprave Brodosplita.

Programe Hrvatskoga radija slušajte na svojim pametnim telefonima i tabletima preko aplikacija za iOS, Android i Huawei.