Hrvatski radio

Radio Split

Brodosplit neće graditi brodove za državne novce

20.02.2014.

14:30

Autor: Jadran Marinković

HRT logo

HRT logo

Foto: HRT / HRT

Potaknuti isticanjem Brodosplita u negativnom kontekstu i usporedbe s ostalim hrvatskim brodogradilištima, naročito pulskim Uljanikom, a povodom nedavne ponude za gradnju brodova za Jadroplov, Uprava splitskog škvera oglasila se otvorenim pismom javnosti.

Sada kada se konačno našao netko tko ne želi ugovoriti gradnju brodova po nepovoljnim uvjetima - javljaju se tzv. dušebrižnici koji bi sve vratili na staro i gradili brodove uz potporu države. No, da su dobro isčitali našu ponudu shvatili bi da Brodosplit nakon privatizacije nije tražio ni kune državnih potpora - stoji u pismu uprave Brodosplita. Jadroplov je i nama i Uljaniku nudio gradnju 4 broda za prijevoz rasutih tereta, ali po "kineskim cijenama" što bi nama značilo gubitak od najmanje 10 milijuna dolara po brodu – tvrdi Uprava Brodosplita.

Danas u knjizi narudžbi imamo 11 brodova - 2 naslijeđena i 9 novo ugovorenih – ali i 12 predugovora za mini kruzere i niz višemilijunskih poslova u izvan brodograđevne djelatnosti. To su dugotrajni procesi rada i poslovanja, koje ćemo uspješno odraditi, bez obzira na razna medijska podmetanja i prozivanja - poručuju iz Uprave Brodosplita.

Programe Hrvatskoga radija slušajte na svojim pametnim telefonima i tabletima preko aplikacija za iOS, Android i Huawei.