Hrvatski radio

Radio Split

Čuo Radio Split na 2000 km udaljenosti!

31.07.2016.

12:51

Autor: Mladen Vuković

HRT logo

HRT logo

Foto: HRT / HRT

28. srpnja je bila 62. obljetnica da se iz vile Ruža na Mejama počeo redovito emitirati program Radio Splita sve do danas. I upravo smo dobili e-mail poruku Jarma Havukunnasa iz Finske, koji je posvjedočio da je u svom domu udaljenom oko 2000 km od Splita snimio program Radio Splita 1979. godine.

Jarmo Havukunnas je 49-godišnji odvjetnik, ima ženu i tri prekrasne kćeri u dobi od 19, 17 i 13 godina. Živi u malom mjestu Veikkola, koji pripada gradu Kirkkonummi u južnoj Finskoj, u blizini Helsinkija, glavnog grada Finske. Hobi su mu hokej na ledu, astronomija, ribolov, svira i bas-gitaru u bendu (www.mysteriaband.com), ali najdraži mu je hobi pratiti AM i FM radio signale, DX radio komunikacija, još od 1978. godine.
 
Posjeduje prijemnik Perzej SDR te antena na krovu kuće usmjerenu u osam smjerova i traga za glasovima radijskih postaja sa svih strana svijeta.
 
17. srpnja 1999. bio je sretan dan za njega - piše nam Jarmo u pismu! Na taj dan su uvjeti bili super pogotovo prema jugu, i jedno vrijeme je slušao frekvenciju na valu 102,0 FM i u 20.35 sati po svom lokalnom vremenu (17.35 u Hrvatskoj po srednjoevrepskom vremenu), na RDS zaslonu je pisalo: "R-SPLIT". I snimio je mali dio emisije koji nam je poslao u privitku. 

Da, to je bio glas voditeljice Ružice Politeo koja je uživo u eteru razgovarala sa slušateljima koji su glasovali za top listu. Program je emitiran na frekvenciji 102 MHz preko odašiljača na Biokovu, na visini 1762 metra nad morem, pa se valjda tako s tih visina i mogao vinuti preko gora i planina daleko na sjever Europe!  
 
Jarmo u svojoj arhivi ima više od 3.000 pisama od AM i FM postaja diljem svijeta, s potvrdama da je riječ o snimci njihova programa. Među njima je i dopis Radio Splita, te vijest na internetskoj stranici Radio Splita.

Na slici vidimo Jarma Havukunnusa sa svojom monitoring opremom, snimljen na praćenju ekspedicije na Lapland prije nekoliko godina te se nada da će pri povoljnim vremenskim prilikama čuti još koji put program Radio Splita preko svojih antena, iako se već više od desetljeća naš program može uživo pratiti i preko internetskih stranica.

Čestitamo i hvala našem dalekom slušatelju u Finskoj!

 

Programe Hrvatskoga radija slušajte na svojim pametnim telefonima i tabletima preko aplikacija za iOS, Android i Huawei.