Hrvatski radio

Radio Split

Digitalizacijom sustava unaprjeđuje se proces građenja

12.05.2022.

14:12

Autor: Denis Šabić-Ministarstvo graditeljstva ...

„Informacijski sustav prostornog uređenja ISPU i njegovi moduli“

„Informacijski sustav prostornog uređenja ISPU i njegovi moduli“

Foto: Denis Šabić / HRT Radio Split

Danas je splitskom Hotelu Park predstavljen projekt „Informacijski sustav prostornog uređenja ISPU i njegovi moduli“. Ministarstvo prostornoga uređenja, graditeljstva i državne imovine predstavilo je projekt već u Varaždinu, Rijeci, Osijeku i Zagrebu.

„Informacijski sustav prostornog uređenja ISPU i njegovi moduli“

„Informacijski sustav prostornog uređenja ISPU i njegovi moduli“

Foto: Denis Šabić / HRT radio Split

ISPU sadrži informacije o raspolaganju prostorom i objektima koji nas okružuju te omogućuje trajno praćenje stanja u prostoru i području prostornoga uređenja. Izrada samog projekta pokrenuta je prije nekoliko godina a njegova je važnost prepoznata i od strane EU fondova kojima se sufinancira njegov daljnji razvoj. Vrijednost samog projekta iznosi 131,9 milijuna kuna, pri čemu je 85 posto sredstava osigurano iz Europskog fonda za regionalni razvoj iz Operativnog programa Konkurentnost i kohezija 2014.-2020, dok 15 posto predstavlja nacionalno sufinanciranje.

Na konferenciji je nešto više o sustavu ISPU rekao Alen Grabar, načelnik Sektora za razvoj informacijskog sustava prostornog uređenja i državne imovine. „Informacijski sustav prostornog uređenja ISPU ključan je alat svih građana Republike Hrvatske pomoću kojeg mogu na brz i jednostavan način dobiti kompletan uvid u prostorno uređenje u Republici Hrvatskoj. Uz dostupnost kvalitetnih informacija na jednom mjestu, rezultat digitalizacije je veliki preokret u poslovanju“ - rekao je Grabar.

Riječ je o projektu koji se kontinuirano unapređuje na dobrobit županija, gradova, struke, projektanata, geodeta, inženjera građevinarstva, arhitekata, ali prije svega svih građana Republike Hrvatske.

U sklopu ovog sustava kontinuirano se nadograđuje cijeli niz postojećih e-usluga poput eNekretnine, ePlanovi, eDozvola, eArhiv, eInvesticije i eEnergetski certifikat i mnogi dr.

Građani već danas preko ISPU sustava mogu predati zahtjeve za ishođenje lokacijske, građevinske i uporabne dozvole online putem. Isto tako, imaju mogućnost jednostavno pratiti sve promjene u prostornim planovima kao i pristupiti bazi podataka o energetskim certifikatima.

„Izuzetno nam je važna povratna informacija od strane samih korisnika sustava o svim digitalnim uslugama koje za njih kreiramo – a koliko je sustav njima važan najbolje govori podatak kako smo samo od početka ove godine zabilježili više od 300 milijuna posjeta Geoportalu iz zemlje, ali i cijelog svijeta„ dodao je Grabar.

Također, u sklopu projekta, nabavljena je i sofisticirana računalna oprema kako bi se nadležnim uredima u gradovima i županijama osigurali kvalitetniji uvjeti za rad. Time se ujedno smanjuju operativni troškovi, rasterećuje javna uprava od neučinkovitih procedura te povećava transparentnost u području prostornog uređenja i gradnje.

Danijel Meštrić, ravnatelj Uprave za nadzor, žalbe, razvoj informacijskog sustava i digitalizaciju pri Ministarstvu prostornog uređenja, graditeljstva i državne imovine, govorio je o novoj e-usluzi pod nazivom eGrađevinski dnevnik. Riječ je o usluzi namijenjenoj praćenju procesa građenja od prijave početka građenja do procesa tehničkog pregleda izgrađene građevine, odnosno izdavanja Uporabne dozvole. Usluga je u potpunosti digitalizirana i omogućuju vođenje Građevinskog Evo što su nam po završetku konferencije kazali gospoda dnevnika elektroničkim putem. Osnovni cilj vođenja Građevinskog dnevnika elektroničkim putem je podizanje razine kvalitete građenja te povećanje dostupnosti kvalitetnih informacija na jednom mjestu.

Evo što su nam po završetku konferencije kazali gospoda Grabar i Meštrić...


Izjava-Alen Grabar

Intervju-Danijel Meštrić

Programe Hrvatskoga radija slušajte na svojim pametnim telefonima i tabletima preko aplikacija za iOS, Android i Huawei.