Hrvatski radio

Radio Split

08:19 / 27.12.2021.

Autor: kastrela.org

Dvojac "A je to" pobjednik utrke kareta na balinjere

Utrka kareta

Utrka kareta

Foto: Ivana Topić / Ivana Topić

Unatoč nešto lošijem vremenu koje je danas vladalo u Kaštel Sućurcu i bojazni pojedinaca o održavanju ovogodišnje, 17. utrke karića „Mašokarić“, u organizaciji OMK Adria, svi koji su se odlučili sudjelovati, ali i navijati iz gledališta, nisu požalili. Ovogodišnja utrka bila je jedna od najzanimljivih utrka kareta na balinjere centrom Mašograda - objavljuje kaštelanski portal kastela.org.

Na startu utrke našlo se deset dvočlanih natjecateljskih ekipa, koje su od starta pokraj kule na Glavici trebali što trčeći, što vozeći karić, što gurajući kolegu iz ekipe, prijeći put od kule, preko kampanela i rive pa uz Gojaču natrag do startne, odnosno ciljne linije. Konačni pobjednici na kraju su bili Ivan Škalic i Ivan Ronald Mišković, odnosno ekipa „A je to“.

Iako se radi o utrci koja kratko traje, svega nekoliko minuta, od samog početka bila je neizvjesna, a dobar dio staze vodila je ekipa „Frzelini“, koju su činili proslavljeni kaštelanski sportaš Luka Žuljević i Marin Kapetanović, dok im odmah za petama bila ekipa „A je to“. No „Frzelini su u jednom trenutku imali peh da im se na putu našla kanalizacijska šahta u koju su zapeli te je ekipa „A je to“ preuzela vodstvo. Ali „Frzelini“, koji su ove godine nastojali obraniti titulu najboljih iz zadnje održane utrke prije dvije godine, nisu odustali te su direktne protivnike ponovno sustigli, no ponovno im se događa drugi peh i karićem zapinju u kut kule. To je bilo presudno da sućuračko-gomilička ekipa „A je to“ ponese titulu ovogodišnjih pobjednika, dok su se predstavnici Kambelovca Žuljević i Kapetanović morali zadovoljiti drugim mjestom.

Kraj utrke, a posebno pobjeda, proslavljeni su uz šampanjac i bakljadu te zajedničku fotografiju sudionika.

Pobjednici Ivan Škalic i Ivan Mišković, svoju će nagradu, kako su najavili, donirati u humanitarne svrhe.

- Nismo se pretjerano pripremali. Ovo nam je bio jako uzbudljiv nastup jer smo u završnicu ušli gotovo izjednačeni sa drugoplasiranima. Sretni smo što smo bili najbolji. Tajna pobjede je u zagrijavanju, fizičkoj spremi ali i balinjerama, ali i volji. Staza je duga oko 700 metara, a pred kraj isto ponestane snage. Dobiveni iznos donirat ćemo u u humanitarne svrhe pa na neki način smatramo da nas je to vodilo prema ključu pobjede. Volili bi da više današnje dice zna što su karić i balinjere, da ih roditelji u još većem broju dovode na Mašokarić – izjavili su pobjednici nakon utrke.

Ovog dana na kariće su sjeli i oni malo mlađi, ali i oni malo stariji, spustivši se tek do prostora pored kampanela. Neki su nam rekli kako je to kratko, ali slatko iskustvo, posebno za one kojima su karići i balinjere nekada prije bili glavni dio igre s vršnjacima.

Tekst: Dijana Putnik

Foto: Ivana Topić

Programe Hrvatskoga radija slušajte na svojim pametnim telefonima i tabletima preko aplikacija za iOS, Android i Huawei.