Hrvatski radio

Radio Split

Jadranske županije bez 40 milijuna kuna

18.12.2014.

13:34

Autor: Vedrana Krstić Ivanišević, Karlo Reitober

HRT logo

HRT logo

Foto: HRT / HRT

Jadranski župani uputili su Ministarstvu pomorstva, prometa i infrastrukture primjedbe na prijedlog Zakona o pomorskom dobru i morskim lukama, jer bi novim zakonom jadranske županije izgubile do 40 milijuna kuna prihoda.

Novim prijedlogom zakona, koji bi se početkom iduće godine trebao naći u Saboru, predviđa se da županije i dalje upravljaju pomorskim dobrom, no dio dosadašnjih sredstava preusmjerio bi se u državni proračun.

Od dosadašnjih 33 posto prihoda od koncesija, županiji ostaje 20 posto uz daljnju obvezu sanacije pomorskog dobra, a 100 posto od naknada za korištenje pomorskog dobra, dok oko 20 milijuna kuna u cijelosti odlazi u državni proračun. Tako, primjerice, Splitsko-dalmatinska županija ostaje bez 3 milijuna kuna.

A kako su na to reagirali vijećnici na današnjoj sjednici županijske Skupštine i koja su vijećnička pitanja dominirala u satu vijećničkih pitanja, zna Karlo Reitober:

Programe Hrvatskoga radija slušajte na svojim pametnim telefonima i tabletima preko aplikacija za iOS, Android i Huawei.