Hrvatski radio

Radio Split

Kolone u Vukovaru spojene u jednu

18.11.2014.

11:52

Autor: HRT

HRT logo

HRT logo

Foto: HRT / HRT

Dan je sjećanja na žrtvu Vukovara. Prije točno 23 godine slomljen je herojski otpor grada i njegovih hrabrih branitelja. Svim žrtvama danas se klanja Hrvatska, a desetci tisuća građana došli su u grad heroj kako bi bili u Koloni sjećanja. U Vukovaru su i predsjednik, premijer i cijela Vlada te brojni saborski zastupnici, predstavnici diplomatskog zbora, Katoličke crkve i braniteljskih udruga i političkih stranaka.

Ovogodišnje obilježavanje Dana sjećanja počelo je tradicionalnom komemoracijom u dvorištu vukovarske bolnice nakon čega je krenula Kolona sjećanja. Predvode je barjaktari koji nose zastave RH, Vukovarsko-srijemske županije, Grada Vukovara, 204. vukovarske brigade i Udruge logoraša koncentracijskih logora. Najviši državni dužnosnici krenuli su iz kruga bolnice na začelju kolone.

Stotinjak građana koji su bili pred Vukovarskom bolnicom prema Memorijalnom groblju krenuli su prije završetka službenog programa. Na čelu te kolone su barjaktari sa zastavom Hrvatske, 204. vukovarske brigade i Stožera za obranu hrvatskog Vukovara. Među njima su i članovi HDZ-a s predsjednikom stranke Tomislavom Karamarkom i Kolindom Grabar Kitarović. Tu je skupinu pred bivšim konzulatom Srbije dočekala kolona Stožera za obranu hrvatskog Vukovara i veterani 5. gardijske. Kolone su se potom spojile u jednu.

Karamarku se pridružio i vukovarski gradonačelnik Ivan Penava. Sudionici kolona poručuju kako je kolona samo jedna. 'Ovo nije dan za politička prepucavanja i za one koji ga žele koristiti za predizbornu kampanju', kazao jeTomislav Karamarko te dodao kako je 'bitno da smo svi zajedno danas'. Gradonačelnik Penava je kazao kako svako 'razdvajanje' danas predstavlja omalovažavanje žrtve Vukovara i Domovinskog rata. 

Zamjenik zapovjednika 4. bojne 3. gardijske brigade Pero Perić ocijenio je kako je u Vukovaru jedna kolona. 'Naša postrojba predvodi kolonu, samo su naši dečki malo krivo razumjeli pa su krenuli malo prije prozivanja. Danas je jedna kolona', rekao je Perić za HRT. Tomislav Zadro, sin vukovarskog heroja Blage Zadre koji se s 18 i pol godina s ocem i bratom se pridružio obrani Vukovara kazao je za HTV: Sjećam se oca po tome kako je volio, želio i živio Hrvatsku. On i mnogi momci nisu taj san dočekali i zato smo mi tu da izgradimo nešto bolje'.

Na Memorijalnom groblju na grobovima poginulih i ubijenih branitelja položit će se ruže, a zatim će podno glavnoga spomen-obilježja vijence položiti i svijeće zapaliti državna i druga izaslanstva. Misu zadušnicu na groblju će predvoditi dubrovački biskup mons. Mate Uzinić. Navečer će se u sklopu projekta 'Svjetlosna rijeka sjećanja' Dunavom pustiti nekoliko stotina upaljenih lampiona u spomen na ubijene i nestale branitelja Vukovara.

Izravni prijenos iz Vukovara na Prvom programu HRT-a možete pratiti na ovom linku:

http://vijesti.hrt.hr/hrvatska-se-klanja-zrtvi-vukovara-izravan-prijenos

Programe Hrvatskoga radija slušajte na svojim pametnim telefonima i tabletima preko aplikacija za iOS, Android i Huawei.