Hrvatski radio

Radio Split

MUP: Ne nasjedajte na internetske ponude

02.05.2014.

10:03

Autor: HRT

HRT logo

HRT logo

Foto: HRT / HRT

Ministarstvo unutarnjih poslova na svojim je internetskim stranicama izdalo upozorenje građanima da budu oprezni i da ne nasjedaju na primamljive oglase za naizgled lagan posao kako ne bi postali žrtvama prijevare, a u konačnici time i sudjelovali u počinjenju kaznenog djela.

Naime, u posljednja dva tjedna, na području više policijskih uprava, zabilježeni su slučajevi specifičnih prijevara građana, počinjenih tako da nepoznate osobe putem e-maila stupaju u kontakt s građanima nudeći im obavljanje određenog posla.

U sklopu realizacije navedenog posla građanima na njihove bankovne račune iste osobe doznačuju veće ili manje svote vjerojatno otuđenog novca, da bi nakon toga od njih tražili prosljeđivanje tih sredstava na inozemne račune putem Western Uniona, Moneygrama ili sličnih platnih servisa.

Putem komunikacije elektroničkim medijima od građana uglavnom traže informacije o radnim vremenima banaka i drugih financijskih ustanova te ostale podatke od koristi za što učinkovitiji i što brži novčani transfer te im naposljetku i dostavljaju listu primatelja u inozemstvu na čije ime se navedeni novac po zaprimanju treba proslijediti. Također, građanima se za obavljene transakcije nudi i određeni iznos provizije kao naknada za odrađeni posao, odnosno prosljeđivanje novca.

Upozoravamo građane da budu oprezni i da ne nasjedaju na primamljive oglase za naizgled lagan posao kako ne bi postali žrtvama prijevare, a u konačnici time i sudjelovali u počinjenju kaznenog djela.

Programe Hrvatskoga radija slušajte na svojim pametnim telefonima i tabletima preko aplikacija za iOS, Android i Huawei.