Hrvatski radio

Radio Split

Načelnik Frane Lozić osuđen na dvije godine

27.01.2014.

15:15

Autor: I. Perdijić

HRT logo

HRT logo

Foto: HRT / HRT

Načelnik bračke općine Milna Frane Lozić (SDP) zbog pet kaznenih djela gospodarskog kriminaliteta osuđen je na jedinstvenu dvogodišnju zatvorsku kaznu.

Županijski sud u Splitu osudio je danas Franu Lozića, SDP-ova aktualnog načelnika općine Milna na otoku Braču, na dvije godine zatvora zbog zloporabe položaj i ovlasti, zloporabe u gospodarskom poslovanju i krivotvorenja službene isprave.

Izrečena kazna, koja je nepravomoćna, djelomično je i uvjetna. To znači da bi Lozić 10 mjeseci trebao ići u zatvor, a 14 mjeseci zatvorske kazne neće se izvršiti ako u roku od 3 godine ne počini novo kazneno djelo. Izričući presudu predsjednik sudskog vijeća sudac Slavko Lozina pozvao se na mađarski sud koji je isto tako djelomično uvjetnom presudom kaznio Radimira Čačića.

Lozić je proglašen krivim jer je, krivotvorivši suglasnost Općinskog vijeća Milna, zemljište poznato kao "Češki kamp" prodao dvaput različitim tvrtkama. I dok je jedna uplatila kaparu, druga je uplatila 5 milijuna kuna. Taj je novac Lozić koristio nenamjenski mimo Zakona o proračunu.

Lozić je nakon izricanje presude najavio podnošenje žalbe Vrhovnom sudu ističući kako nije počinio nikakvu štetu općini i kako će mandat načelnika općine Milna odraditi do kraja.

Programe Hrvatskoga radija slušajte na svojim pametnim telefonima i tabletima preko aplikacija za iOS, Android i Huawei.