Hrvatski radio

Radio Split

13:17 / 18.12.2018.

Autor: MV

Nagrađivani prototip Cosmopolit na sudskom parkingu

Nagrađivani prototip Cosmopolit na sudskom parkingu

Nagrađivani prototip Cosmopolit na sudskom parkingu

Foto: - / -

U hrvatska kina stigla je filmska komedija "Koja je ovo država", u kojoj se govori o nizu apsurdnosti u ovoj Lijepoj našoj u kojoj, postala je puka floskula, "institucije rade svoj posao". Niz nelogičnih, nepravičnih i čudnih slučajeva i sporog pravosuđa ima i na lokalnim razinama,

a borba "za pravicu" nekima izgleda kao donkihotska borba protiv vjetrenjača, ili Sizifovo uzaludno guranje kamena s puno pesimizma.

U tu priču može se uvrstiti i sljedeći slučaj kako se odnosimo prema domaćoj pameti i kreativnosti. Naime, sredinom devedesetih godina, još tijekom rata, na europskim automobilskim salonima splitski ugostitelj i dizajner Zlatko Vukušić osvojio je niz nagrada i pohvala za dizajn svog automobila – prototipa Cosmopolita, osobito vjetrobranskog stakla na tom trkaćem automobilu, koji je u zračnim tunelima tvrtke Mercedes imao koeficijent otpora zraka od 0,32 što je znatno manje od svih poznatih tvornica automobila.

Slijedila je suradnja s dizajnerskim studijima Ferrarija i Mercedesa, gdje su mu neke ideje pokradene, tvrdi splitski dizajner, najavljivana je proizvodnja automobila u Hrvatskoj, dogovarala se i utrka Formule 1 u Dalmaciji, neke je predugovore početkom 2000-ih potpisala i hrvatska Vlada, a onda je sve pošlo po zlu. Slijedile su zavjere, zavist, politikanske ucjene o kojima bi se također dao snimiti film.

I umjesto da taj nagrađivani prototip automobila - crveni Cosmopolit bude izložen u najavljivanom Tehničkom muzeju Splita, on danas leži totalno uništen na sudskom parkingu na Dračevcu, gdje ga je splitski Parking odvukao s parkiranga u Velebitskoj ulici ispred bivšeg kafića Ferrari.

Dizajner Vukušić je tužio Grad Split za nanesenu štetu od 110 milijuna kuna, taj maratonski sudski proces traje već 12 godina i još mu se nazire kraj. Bilo je tu svega, i zatvorskih dana, a čekajući svoju pravdu, Zlatko Vukušić objavio je knjigu "Unlimited" o svom slučaju, te umjesto u 3D programima na računalu, u garaži splitske radionice Knezović u autokitu modelira svoj novi model jurilice s još boljim aerodinamičnim kvalitetama, a sve će to uskoro predstaviti i javnosti.

Evo što nam je kazao Zlatko Vukušić:

Programe Hrvatskoga radija slušajte na svojim pametnim telefonima i tabletima preko aplikacija za iOS, Android i Huawei.