Hrvatski radio

Radio Split

Od četvrtka cijepljenje protiv gripe

12.11.2014.

10:33

Autor: RS

HRT logo

HRT logo

Foto: HRT / HRT

Cijepljene protiv gripe počinje sutra, a građani se mogu cijepiti kod izabranog liječnika ili u Zavodu za javno zdravstvo u Splitu. Za ovu je sezonu osigurano 260.000 doza trovalentnog sezonskog cjepiva.

Cijepljenje je besplatno za osobe s kroničnim bolestima i sve osobe starije od 65 godina, za zaposlene u zdravstvu i ostale zdravstvene djelatnike koji sudjeluju u njezi bolesnika. U zavodima će se xcijepljenja obavljati do 9,30 do 15,30 sati svakim radnim danom.

Pojedinačni slučajevi laboratorijski potvrđene gripe detektirani su u nekoliko europskih zemalja, no ni u jednoj europskoj zemlji još nije nastupila sezona gripe.

Trajne kontraindikacije za cijepljenje protiv gripe su teška alergija na bjelančevine jaja i pileće bjelančevine, alergija ne neki sastojak cjepiva i teška nuspojava nakon ranije primjene cjepiva protiv gripe. Privremena kontraindikacija za cijepljenje je akutna febrilna bolest, ističu iz Hrvatskog zavoda za javno zdravstvo. 

Djelotvornost cjepiva se kod zdravih odraslih kreće u prosjeku oko 70 posto, a kod starijih osoba i osoba s kroničnim bolestima djelotvornost je u pravilu niža. Međutim, kod osoba kojima je gripa ozbiljna prijetnja zdravlju, čak i smanjenje rizika od gripe cijepljenjam za 20 posto je bolje nego ostaviti te osobe nezaštićene.

Najčešće nuspojave cijepljenja su blage i spontano prolaze u roku od dan-dva (oteklina i crvenilo na mjestu primjene, povišena tjelesna temperatura, bolovi u mišićima, glavobolja).

Idealno je cijepiti se prije početka sezone gripe, iako i oni koji se ne stignu cijepiti prije početka sezone gripe mogu imati korist od cijepljenja ako se cijepe kad gripa već bude prisutna u Hrvatskoj, ističu u propćenju Zavoda za javno zdavstvo.

Programe Hrvatskoga radija slušajte na svojim pametnim telefonima i tabletima preko aplikacija za iOS, Android i Huawei.