Hrvatski radio

Radio Split

Od danas na snazi novi Zakon o radu

07.08.2014.

14:56

Autor: HRT

HRT logo

HRT logo

Foto: HRT / HRT

Danas je počela primjena novog Zakona o radu koji je donesen unatoč protivljenju oporbe, sindikata i poslodavaca. Radit će se više i lakše dobiti otkaz. Koliko o novostima znaju građani i što o njima misle?

Stručnjak za radno pravo Viktor Gotovac uspoređuje zakon s placebom, smatrajući da se njime ništa bitno ne mijenja, ministar rada Mirando Mrsić i dalje tvrdi kako on štiti radnike, no prema čelniku Hrvatske udruge radničkih sindikata Ozrenu Matijaševiću, radnik sve više postaje obična roba.

Prema novom Zakonu o radu sve je manje šanse da se dobije stalni posao. Poslodavac će radnika moći zaposliti na određeno na koje god razdoblje želi, jedino što za to mora imati obrazloženje.

Novina je i da će radnici na određeno na otpremninu imati pravo samo ako im poslodavac otkaže ugovor na određeno prije isteka roka na koji je zaključen.

Poslodavac više ne mora raditi plan zbrinjavanja viška radnika koje će moći dijeliti s povezanim poduzećima. Kolektivni će ugovor moći produljiti radni tjedan na 60 sati. 

Otkazni rokovi se nisu mijenjali, ali će zato radni odnos prestati istekom šest mjeseci od odluke o otkazu. Radnicima je ostalo pravo na štrajk već nakon prvog dana kašnjenja plaće i rok od pet godina u kojemu mogu sudski potraživati materijalna prava.

 

Programe Hrvatskoga radija slušajte na svojim pametnim telefonima i tabletima preko aplikacija za iOS, Android i Huawei.