Hrvatski radio

Radio Split

Ostojić: Master-plan bolničkog sustava

18.03.2014.

15:01

Autor: Radio Split

HRT logo

HRT logo

Foto: HRT / HRT

Ministar zdravlja Rajko Ostojić predstavio je u Banskim dvorima dugoočekivani master-plan racionalizacije hrvatskog bolničkog sustava koji bi, prema najavama, trebao omogućiti oko 400 milijuna kuna ušteda, bolju dostupnost i kvalitetu zdravstvene zaštite.

Nacionalni plan razvoja kliničkih bolničkih centara, kliničkih bolnica, klinika i općih bolnica do 2016. (odnosno master-plan) jedan je od strateških Vladinih dokumenata, navodi se u Vladinoj najavi prezentacije u Banskim dvorima te ističe da se takav dokument donosi prvi put u Hrvatskoj.

 

 

Riječ je o funkcionalnoj integraciji bolnica po regijama, a uštede se očekuju zbog boljeg iskorištavanja ljudskih resursa i opreme te ukidanja ili pripajanja odjela koji nisu zadovoljili norme.

Južna regija, kojoj pripada i Splitsko-dalmatinska županija, obuhvaća pet bolnica, a integracija nije predviđena za Klinički bolnički centar Split i Opću bolnicu Dubrovnik. Master-plan zdravstva predviđa spajanje bolnice u  Zadru s onom iz Gospića, te integraciju šibenske s kninskom bolnicom.

U tri bi godine kapaciteti bolnica u južnoj regiji trebali biti smanjeni za 8,62 posto. Uz smanjenje broja akutnih postelja s 2.690 na 1.930, Master-planom je predviđeno povećanje kapaciteta dnevne bolnice za gotovo 67 posto - s 358 na 597 postelja. Istodobno naša bi regija dobila i 242 postelje više za produženo liječenje i palijativnu skrb.

Ostale bolnice

Središnja i sjeverna regija s Gradom Zagrebom obuhvaća ukupno 15 bolnica, od kojih se za pet bolnica u Zagrebu ne predviđa funkcionalna integracija. To su KBC Zagreb, KB Merkur, KB Sveti Duh, Klinika za infektivne bolesti Dr. Fran Mihaljević i Klinika za dječje bolesti Zagreb.

Ostalih 10 bolnica će se funkcionalno povezati - KBC Sestre milosrdnice, OB Karlovac, OB Zabok i OB Ogulin; KB Dubrava, OB Bjelovar i OB Dr. Ivo Pedišić Sisak; OB Varaždin i ŽB Čakovec; te OB Dr. Tomislav Bardek Koprivnica iz Središnje i sjeverne regije i OB Virovitica iz Istočne regije.

Za bolnice središnje i sjeverne regije plan predviđa postupno smanjenje ukupnih kapaciteta od 2014. do 2016. za 11,41 posto.

Broj akutnih kreveta smanjio bi se za 30,82 posto (sa 7.801 na 5.397), kapaciteti u dnevnoj bolnici povećali bi se za 43,12 posto (1.141 na 1.633), a kapaciteti za produženo, dugotrajno i kronično liječenje te palijativnu skrb bili bi veći za 827 postelja (s 564 na 1.391).

 

Istočna regija obuhvaća sedam bolnica od kojih se za dvije bolnice ne predviđa funkcionalna integracija.To su OB Dr. Josip Benčević Slavonski Brod, kojoj se odlukom Vlade od 1. siječnja pripojila OB Nova Gradiška te Opća županijska bolnica (OŽB) Požega, kojoj se također odlukom Vlade od 1. siječnja pripojila OŽB Pakrac.

 

Za preostalih pet bolnica istočne regije predviđena je funkcionalna integracija - KBC Osijek i OŽB Našice; OŽB Vinkovci i OŽB Vukovar; OB Virovitica iz Istočne regije i OB Dr. Tomislav Bardek Koprivnica iz Središnje i sjeverne regije.

 

Ukupni kapaciteti tih ustanova od 2014. do 2016. smanjit će se za 19,26 posto. Akutne postelje smanjit će se za 38,82 posto (s 3.112 na 1.904), postelje i stolice u dnevnoj bolnici povećat će se za 27,91 posto (sa 652 na 834), a kapaciteti za dugotrajno liječenje i palijativnu skrb povećat će se za 286 postelja (sa 79 na 365).

karta_bolnicajpg655x300_q85_crop_upscale.jpg

Južna regija obuhvaća pet bolnica, od kojih se integracija ne predviđa za KBC Split i OB Dubrovnik. Za preostale tri bolnice predviđeno je funkcionalno povezivanje: OB Zadar iz Južne regije i OB Gospić iz Zapadne regije, te OB Šibensko-kninske županije i OB Hrvatski ponos Knin.

 

Kapaciteti bolnica te regije smanjit će se u tri godine za 8,62 posto. Akutne postelje bit će smanjene za 28,23 posto (s 2.692 na 1.932), dok će se povećati kapaciteti dnevne bolnice za 66,76 posto (s 358 na 597), te broj postelja za produženo liječenje i palijativnu skrb za 242 postelje (sa 185 na 427).

 

Zapadna regija obuhvaća četiri bolnice od kojih se za jednu bolnicu, OB Pula, ne predviđa povezivanje.Integracija je predviđena za KBC Rijeka i Kliniku za ortopediju Lovran, te za OB Gospić i OB Zadar iz Južne regije.

 

Ukupni kapaciteti zapadne regije smanjit će se za 12,94 posto, broj akutnih postelja bit će manji za 32,86 posto (s 1.902 na 1.277), dok će se oni u dnevnoj bolnici povećati za 57,41 posto (s 270 na 425). Kapaciteti za produženo liječenje i palijativnu skrbi bit će povećani za 189 postelja (s 0 postelja na 189).

 

Provedba master-plana trebala bi omogućiti objedinjavanje pojedinih djelatnosti u bolnicama koje su funkcionalno integrirane, primjerice kirurških i internističkih, kao i stvaranja regionalnih centara izvrsnosti specijaliziranih za pojedine bolesti ili dijagnostičke postupke.

 

Centri izvrsnosti bit će ujedno i središta znanstvenog i nastavnog rada, čime će se dodatno povećati kvaliteta pruženih zdravstvenih usluga gravitirajućem stanovništvu i poduprijeti daljnji razvoj cjelokupne medicinske struke u regiji.

 

Master-plan su za 200.000 eura izradili francuski konzultanti Conseil Sante, odabrani na temelju međunarodnog natječaja u kolovozu prošle godine.

 

Predstavljanjem Master-plana bit će otvorena javna rasprava, nakon koje će o tom dokumentu raspravljati i Hrvatski sabor.

 

Master plan za bolnice bio je i današnja Tema dana Radio Osijeka, a Kseniji Zelenić gost je bio sanacijski upravitelj Kliničkog bolničkog centra Osijek Saša Lamza.

Programe Hrvatskoga radija slušajte na svojim pametnim telefonima i tabletima preko aplikacija za iOS, Android i Huawei.