Hrvatski radio

Radio Split

Otkrivanje biste Marka Veselice

10.10.2019.

09:22

Autor: Zrinka Bilandžić, Mladen Vuković

Otkrivanje biste Marka Veselice

Otkrivanje biste Marka Veselice

Foto: - / -

Veliki domoljub, "hrvatski Mendela" koji je proveo najviše godina u komunističkom zatvoru, dobit će spomenik u rodnom Sinju. U organizaciji Grada Sinja, 11. listopada 2019. (petak) na Šetalištu Alojzija Stepinca u Sinju u 11 sati upriličit će se svečanost otkrivanja biste dr. sc. Marka Veselice.

Marko Veselica (1936. - 2017.) bio je istaknuti Sinjanin, hrvatski rodoljub i intelektualac, ugledni ekonomist i političar, član vodstva Matice hrvatske i jedan od najistaknutijih sudionika Hrvatskog proljeća te važni disident u komunističkoj Jugoslaviji zbog čega je bio i dugogodišnji uznik u komunističkim zatvorima.

Svojim ustrajnim promicanjem ideje o samostalnosti Hrvatske, demokracije i tržišne ekonomije u teškim vremenima neumorno je gradio put prema hrvatskoj neovisnosti. Veselica će, prema mišljenju mnogih, ostati zapamćen kao čovjek nesvakidašnje osobnosti, energije i predanosti kojom je doprinosio hrvatskoj politici, političkoj i gospodarskoj misli te stvaranju slobodne, neovisne i demokratske Hrvatske, čime je u hrvatskoj modernoj povijesti ostavio trajan i neizbrisiv trag.

Grad Sinj mu je 1998. godine dodijelio nagradu za životno djelo, a nedugo nakon njegove smrti, u znak zahvale i sjećanja na lik i djelo dr. sc. Marka Veselice, Gradsko vijeće Grada Sinja dana 26. veljače 2018. godine donijelo je Odluku o postavljanju njegove biste u parku na Šetalištu Alojzija Stepinca.

Okrugli stol o Marku Veselici

U organizaciji Grada Sinja i sinjskog ogranka Matice hrvatske dan prije, u četvrtak 10. listopada s početkom u 18 sati u dvorani Muzeja Sinjske alke održat će se okrugli stol „Život i djelo dr. sc. Marka Veselice“, na kojem će uz nazočnost obitelji Marka Veselice o ovom istaknutom Sinjaninu, hrvatskom rodoljubu i intelektualcu, govoriti fra Mirko Marić, politolog Jakov Žižić, profesor Velimir Borković i profesor Marko Duvnjak.

Autor biste je kipar Stipe Sikirica. Na svečanom otkrivanju biste bio je i premijer Andrej Plenković, a evo što je tom prigodom kazala kći Marka Veselice Ines Kovačević

Ines Kovačević

Programe Hrvatskoga radija slušajte na svojim pametnim telefonima i tabletima preko aplikacija za iOS, Android i Huawei.