Hrvatski radio

Radio Split

Pobjednici 17. maratona lađa - "Crni put" iz Metkovića

09.08.2014.

20:28

Autor: Eduard Gracin

HRT logo

HRT logo

Foto: HRT / HRT

U vrlo dramatičnoj utrci ekipa iz Metkovića uspjela je nadomjestiti loš start i uvjerljivo pobijediti u najbržoj utrci do sada.

Na samom startu, ispod mosta u Metkoviću, njima je ispalo kormilo u rijeku zbog čega su sa starta krenuli posljednji. To ih nije omelo da upornim veslanjem nadoknade tu nezgodu polako sustižući ostale ekipe. Od samog je starta uvjerljivo vodila ekipa prošlogodišnjih pobjednika "Gusari Komin" koji su slavili u posljednjih 5 utrka. Htjeli su ove godine učiniti povjesnu pobjedu - pobijediti i šesti put zaredom, što nikomu do sada nije pošlo za rukama i veslima. Ekipa "Crnog puta" iz Metkovića je kod mjesta Krvavac izbila na drugo mjesto, a na vodeću poziciju došli su upravo kod Komina, pretekavši ispred njihovih mještana prošlogodišnje pobjednike. Metkovćani su svakim zaveslajem sve više povećavali svoje vodstvo. Ulaskom u rukavac poznat pod imenom Crna rika praktički su osigurali pobjedu. Na drugom su se mjestu, u ovoj dramatičnoj utrci, stalno izmijenjivali ekipe Stabline i Gusara iz Komina.

U 19 sati i 8 minuta, ekipa "Crnog puta" stigla je na cilj u pločanskoj luci, na radost brojnih navijača koji su ih duž cijele staze bodrili. U cilj su nakon minute zaostatka zajedno ušle ekipe Stabline i Kominjana, a za njima Žrnovčani s Korčule iz posade "Žrnovski galijoti".

Nakon dodjele priznanja najboljima, svoj je koncert na pločanskoj rivi održala popularna dubrovačka pop grupa "Silente".

 

Pod visokim pokroviteljstvom predsjednika Republike, doktora Ive Josipovića, koji je i ove godine nazočio utrci, na put dug 22,5 kilometra do Ploča uputile su se 33 posade u službenoj konkurenciji u izvornim neretvanskim lađana. Osim posada iz doline Neretve, sudjelovali su i njihovi gosti iz unutrašnjosti Hrvatske, iz Žrnova s Korčule, s Kvarnera, iz Bosne i Hercegovine kao i posada Salašari Somborski iz Vojvodine. Riječ je o članovima Hrvatskog kulturno-umjetničkog društva Vladimir Nazor iz Sombora, koji posljednjih godina sudjeluju na ovom sve značajnijem sportskom natjecanju. 

Član je njihove posade i somborski gradonačelnik. U dolini Neretve bilo je puno gledatelja, rekli bismo iz cijele Hrvatske, koji su pratili utrku kao i s brojnih brodova u pratnji lađa. Također, mnogo je onih koji su utrku pratili s automobilima, motorima, biciklima. Ove je godine izostao tradicionalni navijački vlak zbog nemogućnosti Hrvatskih željeznica kako bi osigurali potrebnu željezničku kompoziciju. Zanimanje za ovu utrku svake je godine sve veće. Tako je ovogodišnji maraton pratila i ekipa jedne američke tv postaje koja je snimila dokumentarac o maratonu. Ne trebamo se iznenaditi ako uskoro primjerice u dolini Missisipija ili neke druge američke rijeke organiziraju slično natjecanje.

 

Programe Hrvatskoga radija slušajte na svojim pametnim telefonima i tabletima preko aplikacija za iOS, Android i Huawei.