Hrvatski radio

Radio Split

Posjet šefa Misije Veleposlanstva Australije HGK - Županijskoj komori Split

26.04.2022.

15:03

Autor: HGK Split

Joze Tomaš i Andrea Biggi

Joze Tomaš i Andrea Biggi

Foto: HGK SPLIT / HGK SPLIT


Predsjednik HGK – Županijske komore Split Joze Tomaš primio je 26. travnja šefa Misije Veleposlanstva Australije Andrea Biggija.

Susret je održan u okviru višednevnog boravka predstavnika australskog Veleposlanstva u Splitu, u kojem su ove godine organizirali tradicionalno obilježavanje Dana ANZAC-a (ANZAC Day), jednog od najvažnijih praznika u Australiji.

Joze Tomaš

Joze Tomaš

Foto: HRT / HRT

Na sastanku je bilo riječi o mogućnostima intenziviranja gospodarskih odnosa Splitsko-dalmatinske županije i Australije. Poseban naglasak je bio na IT sektoru i digitalnim nomadima.

Govoreći o digitalnim nomadima spomenuto je kako hrvatska dijaspora i mlade generacije, koje možda nikada nisu posjetile domovinu svojih predaka, mogu biti ti koji će ojačati veze te potaknuti intenzivnije razmjene između dvije zemlje kroz mobilnost i rad.

Nastavak pozitivnog trenda rasta broja dolazaka turista iz Australije u Splitsko-dalmatinsku županiju naglo je zaustavila pandemija koronavirusa, pa je broj dolazaka australskih turista pao s 68.941 u 2019. godini na svega 2.154 u 2020. godini. Prošle je godine zabilježen lagani rast te je s obje strane izražena nada da će se značajnim ublažavanjem mjera, kojem u zadnje vrijeme svjedočimo, situacija uvelike popraviti ove godine.

Unapređenju suradnje zasigurno će doprinijeti i inicijativa za povezivanje australskih i hrvatskih tvrtki u Hrvatskoj, odnosno pokretanje Australskog poslovnog kluba u Zagrebu.

Programe Hrvatskoga radija slušajte na svojim pametnim telefonima i tabletima preko aplikacija za iOS, Android i Huawei.