Hrvatski radio

Radio Split

Poticaj za ostanak: inovativna rješenja i pametna sela

22.08.2022.

09:43

Autor: Denis Šabić,COR Imotski

Okrugli stol povodom Međunarodnog dana mladih

Okrugli stol povodom Međunarodnog dana mladih

Foto: COR Imotski / COR Imotski

Centar za održivi razvoj (COR) održao je u Imotskom okrugli stol povodom Međunarodnog dana mladih o mogućnostima zapošljavanja i razvoju karijere mladih u ruralnim područjima. Voditeljica projekta Snježana Petrušić nazočnima se obratila sumirajući izazove u samo/zapošljavanju mladih u ruralnim sredinama poput imotske: skromno tržište rada, neprimjerene kvalifikacije, problem depopulacije, odljev mladih, neiskorišteni potencijali, zaostajanje ruralnih naspram urbanih područja, slaba prometna povezanost, izoliranost, nedostatak zdravstvene, obrazovne infrastrukture te društvenih i kulturnih servisa i usluga, manjak novih digitalnih tehnologija i širokopojasne internetske povezanosti.

Potom je govorila o mogućnostima koje se mladima nude i pozitivnim stranama života u ruralnim sredinama: rad na daljinu, digitalni nomadi, razvoj ruralnog (održivog) turizma, razvoj ekološke poljoprivrede, sve više mladih obitelji napušta urbana područja, sele u okolicu gdje povoljnije rješavaju svoje stambeno pitanje i pronalaze mir za sebe i obitelj, održiva mjesta za život i rad u skladu s prirodom, razvoj novih usluga, financiranje europskim sredstvima, ali i privatnim investicijama.

Kao primjer dobre prakse svoja iskustva iznijeli su Ivana Granić Vican i Ivan Vican. Govorili su o svojim karijerama, digitalnim nomadima, želji za životom u Imotskom i povratku.

U nastavku je S. Petrušić nazočne upoznala s konceptom pametnih sela, tj. zajednicama u ruralnim i otočnim područjima koje koriste inovativna rješenja kako bi maksimalno razvile vlastite snage i iskoristile mogućnosti razvoja. Zašto pametna sela? Ona su inovativan odgovor lokalne zajednice na promjene demografske strukture, utjecaj klimatskih promjena, promjenu načina života i dostupnih alata za njegovo unaprjeđenje. Ključna karakteristika pametnih sela je otkrivanje i primjena novih tehnologija za rješavanje lokalnih problema ili korištenje najvećih potencijala. Ukratko, riječ je o inovativnom razvoju.

Skrenula je pozornost na Nacionalnu razvojnu strategiju RH do 2030. godine, koja predviđa povećanje investicija u javnu infrastrukturu i usluge uključujući i širokopojasni internet na ruralnim područjima s ciljem zaustavljanja iseljavanja, stvaranja novih radnih mjesta i povećanja socijalne uključenosti.

Okrugli stol je organiziran u okviru projekta „Poticaj za ostanak“ kojim COR želi otvoriti nove mogućnosti mladima u ruralnim područjima Imotske krajine i omogućiti jednake mogućnosti za njihov osobni i profesionalni razvoj, aktivno sudjelovanje u zajednici, te poboljšavamo njihovu zapošljivost. Projektne aktivnosti, poput Kluba potpore za mlade, edukacije mladih za pripremu i provedbu EU projekata, osposobljavanja mladih za deficitarna zanimanja, edukacija o marketingu za mlade poduzetnike, iznajmljivače i vlasnike OPG-ova, poticaji su na ostanak mladih u Imotskoj krajini, kao i doprinos razvoju potencijala mladih u ruralnim krajevima. COR projekt provodi u partnerstvu s Gradom Imotskim, Općinom Zagvozd i Općinom Podbablje, uz financijsku potporu Središnjeg državnog ureda za demografiju i mlade.

Mladi koji se žele informirati o projektnim aktivnostima i sudjelovati u nekoj od njih mogu se javiti na e-adresu: cor.dalmacija@gmail.com ili mob. 099 536 2000.

Okrugli stol povodom Međunarodnog dana mladih

Okrugli stol povodom Međunarodnog dana mladih

Foto: COR Imotski / COR Imotski

Programe Hrvatskoga radija slušajte na svojim pametnim telefonima i tabletima preko aplikacija za iOS, Android i Huawei.