Hrvatski radio

Radio Split

Preminuo glazbenik Neno Simunić (1951-2022)

28.01.2022.

22:56

Autor: HRT Radio Split

Neno Simunić

Neno Simunić

Foto: Youtube / Youtube

U Splitu ju u 71. godini preminuo istaknuti rock glazbenik, kantautor i skladatelj Petar Neno Simunić. Rođen je 7. studenoga 1951. godine. Bavio se slikanjem i pisanjem.

Glazbom se bavi od mladih dana, počeo je nastupati od 1970-ih. Napisao je oko 250 vokalno-instrumentalnih skladbi, mnoge i na engleskom jeziku. Sudionik je mnogobrojnih festivala (Split, Zagreb, Rogaška Slatina, Blato na Korčuli, Trogir...). Od 1982. godine nastupao je vrlo često na Večerima šansone u sklopu zagrebačkog festivala, a kasnije na međunarodnom festivalu Chansonfest, izvodeći vlastite skladbe (Krava, Tableta, Usamljeni putnik, Zašto, Vijesti, Isti svijet, Razbijen komadić života) i druge. Surađivao je s brojnim glazbenim imenima (M. Došen, H. Hegedušić, D. Mlinarec) i održao mnogobrojne solističke koncerte diljem Hrvatske i izvan nje (Slovenija, Norveška, Italija), a potpisuje i potpuno autorstvo skladbe “Mi pomoći hoćemo” koja je trebala biti završna himna velikog humanitarnog koncerta na stadionu Poljud, ali je na žalost zbog tadašnjih ratnih prilika u Hrvatskoj bio odgođen i nikad realiziran.

1996. godine u izdanju Orfeja objavio je svoj prvi autorski CD, a sa svojom grupom Westaste objavio je više albuma (Dekada po; The First Song; Usamljeni putnik; To je zemlja tvoja; Život uživo; Westtaste), s obradama hitova vodećih svjetskih rock zvijezda u country rock i blues verzijama. Dobitnik je 3. nagrade stručnog žirija na III. festivalu šaljive pjesme u Blatu na Korčuli, čiji je sudionik od početka, za skladbu Ljubav je...

Osim glazbe, autor je i nekoliko samostalnih slikarskih izložbi. Dugogodišnji je član Hrvatskog društva skladatelja i Hrvatske glazbene unije. Posljednja turneja po Skandinaviji rezultirala je radom na prvom putopisnom romanu pod nazivom Viking, mala princeza i ja, koji je ostao tu rukopisu.

Programe Hrvatskoga radija slušajte na svojim pametnim telefonima i tabletima preko aplikacija za iOS, Android i Huawei.