Hrvatski radio

Radio Split

Preminuo mons. Josip Šantić

08.07.2014.

11:59

Autor: Irena Dizdarević, Vesna Jurić Rukavina

HRT logo

HRT logo

Foto: HRT / HRT

Generalni vikar Vojnog ordinarijata u Hrvatskoj u miru mons. Josip Šantić preminuo je nakon duge i teške bolesti u 69. godini te nakon 45. godina svećeništva. Priopćio je to Vojni ordinarijat u RH.

Mons. Šantić, koji je obavljao dužnost prvog generalnog vikara Vojnog ordinarijata od 1997. do 2010., rođen je u Postirama na Braču 25. ožujka 1946. Sjemenišnu gimnaziju završio je u Zadru, teologiju u Splitu, a za svećenika je zaređen 29. lipnja 1970. u Komiži na otoku Visu. Već 1977. imenovan je rektorom Centralnog bogoslovnog sjemeništa u Splitu i na tom mjestu ostaje pet godina, a 1982. generalnim vikarom hvarske biskupije i katedralnim župnikom.

Kao svećenik i dragovoljac bez oružja sudjeluje u Domovinskom ratu na bojišnicama Velebita, Novigrada Zadarskog i na rtu Pelegrinu na Hvaru.
Kad je 1997. osnovana Vojna biskupija u RH, biskup Juraj Jezerinac poziva ga u Zagreb za generalnog vikara, na što se odlučuje šest mjeseci kasnije na nagovor kardinala Kuharića. Sveti otac imenovao ga je osobnim prelatom Njegove Svetosti.

Mons. Šantić nositelj je odlikovanja Lurdskog svetišta "počasnog kapelana" s pravom nošenja prsnog križa i, koliko je poznato Ordinarijatu, jedini je Hrvat njime odlikovan. Nositelj je i drugih priznanja i odličja, bio je i začasni kanonik hvarskog kaptola, počasni član Zrinske garde iz Čakovca, te Antropološkog društva Hrvatske.

U povodu smrti mons. Josipa Šantića, predsjednik Republike Hrvatske Ivo Josipović uputio je poruku sućuti Vojnom ordinarijatu u Republici Hrvatskoj te Šantićevoj obitelji. "Napustio nas je mons. Josip Šantić, čovjek široke duše i duha. Mons. Šantić je svojim promicanjem etike i principa poštivanja moralnih i zakonskih normi dao veliki doprinos razvoju dušobrižništva u Oružanim snagama Republike Hrvatske i hrvatske policije. Solidarnost s ljudima, suradnja s drugim vjerskim zajednicama, poštivanje ljudskih i građanskih prava i sloboda te domoljublje iskazano angažiranjem u Domovinskom ratu, u kojem je sudjelovao kao svećenik i dragovoljac bez oružja, vrijednosti su koje je mons. Šantić živio i propovijedao.


Mons. Josip Šantić bit će pokopan u župnoj crkvi Sv. Ivana Krstitelja u Postirama na Braču.

Programe Hrvatskoga radija slušajte na svojim pametnim telefonima i tabletima preko aplikacija za iOS, Android i Huawei.