Hrvatski radio

Radio Split

23:52 / 29.05.2022.

Autor: HRT Radio Split, Bogoljub Mitraković

Prije 30 godina JNA napustila otok Vis

Plakat

Plakat

Foto: Grad Vis / Grad Vis

Okupatorska Jugoslavenska narodna armija među posljednjima je napustila pučinski hrvatski otok Vis 30. svibnja 1992. godine. Otok je gotovo pola stoljeća bio okovan žicom, na njemu je bilo više jugovojnika nego stanovnika, bio je zabranjen za turiste sve do oslobođenja 1992. godine. U spomen na taj dan, Višani redovito priređuju proslavu, tako će biti i ove godine.   


30. obljetnica odlaska JNA s otoka Visa svečano se obilježava u ponedjeljak, 30. svibnja, na Dan hrvatske državnosti, bogatim programom koji je počeo (u 8:30 h) budnicom Hrvatske gradske glazbe Vis, kojom ravna Dominik Šabić, koja će na brodu ploviti viškom lukom svetog Jurja. 

U 9:30 sati slijedi polaganje vijenaca, zatim u 10:30 h sveta misa u crkvi na Spilice, Crkvi Uznesenja Blažene djevice Marije (BDM), a navečer u 21 sat i 30 minuta na Ravnici Matice hrvatske počinje koncert grupe Dalmatino. 

Više o tom programu u organizaciji Grada Visa, Turističke zajednice i više HVIDRA-e govori viški gradonačelnik Ivo Radica u razgovoru s našim dopisnikom Bogoljubom Mitrakovićem:

Ivo Radica

Programe Hrvatskoga radija slušajte na svojim pametnim telefonima i tabletima preko aplikacija za iOS, Android i Huawei.