Hrvatski radio

Radio Split

Pronađeni ostaci ratnog bombardera

26.02.2019.

07:32

Autor: Bogoljub Mitraković

Pronađeni ostaci ratnog bombardera

Pronađeni ostaci ratnog bombardera

Foto: - / -

Na dubini od 90 metara u Biševskom kanalu komiški ronilac Andi Marović, dobitnik Plave vrpce za spašavanje Jadrana od ekološke katastrofe, pronašao je još jednu olupinu iz Drugoga svjetskog rata. Pretpostavlja se da je riječ o američkom bombarderu B24.

Ribari su još lani na toj lokaciji u moru zakvačili komad aluminija što je roniocima bilo sumnjivo te su odlučili sve provjeriti.

Evo što je našem dopisniku Bogoljubu Mitrakoviću izjavio Andi Marović:

 

 

Na dubini od 90 metara u Biševskom kanalu komiški ronilac Andi Marović, inače dobitnik Plave vrpce za spašavanje Jadrana od ekološke katastrofe prošle godine, pronašao je još jednu olupinu iz Drugoga svjetskog rata. Pretpostavlja se da je riječ o američkom bombarderu B24.  Ribari su još lani na toj lokaciji u moru zakvačili komad aluminija što  je roniocima  bilo sumnjivo, te su odlučili sve provjeriti.

Evo što je našem dopisniku izjavio Andi Marović:

š lani na toj lokaciji u moru zakvačili komad aluminija što  je roniocima  bilo sumnjivo, te su odlučili sve provjeriti.

 Ronioci su proveli dvadesetak minuta na dnu."Da, da, da, čudesno, savršeno, našli smo još jedan viški avion", rekao je jedan od ronilaca. Leži na dubini od 90 metara, vidljivost je dobra, struja nema. Nije u komadu, ali većina dijelova je tu.

"Vide se motori i vide se propele, vidi se neki dio ili trupa ili krila i ima puno sitnih dijelova, kola, stajni trap. Dok smo se spuštali na 90 metara, vidjeli smo manje dijelove, a kad smo se približili, i cijelu olupinu aviona", objašnjavaju ronioci što su vidjeli u dubini.

Uskoro će biti i savršeno jasno o kojem je točno avionu riječ. Sve upućuje na to da se radi o B24 koji je, prema američkim povijesnim podacima, prije 75 godina zbog kvara na motoru bio prisiljen sletjeti u more. Od deset članova posade, šest je padobranaca spašeno, a četiri osobe, kao i avion, progutalo je more.

Andi Marović

Programe Hrvatskoga radija slušajte na svojim pametnim telefonima i tabletima preko aplikacija za iOS, Android i Huawei.