Hrvatski radio

Radio Split

Radionica o poljoprivrednoj proizvodnji

05.12.2014.

16:12

Autor: MV

HRT logo

HRT logo

Foto: HRT / HRT

EU projekt „Održivo korištenje vodnih resursa Imotsko-bekijskog polja“ nakon uspješne implementacije i realizacije prve dvije faze, organizira trodnevnu radionicu o integriranim načelima poljoprivredne proizvodnje kao svojevrsni uvod u sljedeću fazu projekta. Radionica će započeti u ponedjeljak, 8. prosinca 2014. s početkom u 9.30 sati u hotelu „Venezia“ u Imotskom te će trajati tri dana u sklopu kojih će sudionici imati priliku od uglednih stručnjaka s Instituta za jadranske kulture i melioraciju krša čuti korisne i zanimljive savjete vezane za različite poljoprivredne kulture.

Program trodnevnih radionica će otvoriti dr.sc. Mira Radunić s Instituta za jadranske kulture i melioraciju krša uvodnim predavanjem o voćarstvu te o podizanju nasada trešanja u Imotsko-bekijskom polju. Nakon završetka predavanja polaznicima su osigurani ručak i radionice na kojima će moći podijeliti iskustvo s drugim polaznicima i stručnjacima. Seminar će se nastaviti sljedeći dan izlaganjem dr.sc. Frane Strikića o načelima eko proizvodnje, gnojidbe i ekonomski uspješnog uzgoja nakon čega su također predviđeni ručak, terenski rad i rasprava. Posljednji dan će se govoriti o aplikaciji pesticida u integriranoj poljoprivredi i o načelima zaštite poljoprivrednih kultura u povrćarstvu, voćarstvu i vinogradarstvu pod vodstvom dr.sc. Mire Katalinića, na čije će se predavanje nadovezati dr.sc. Gvozden Dumičić izlaganjem o unapređenju proizvodnje povrća u Imotsko-bekijskom polju.

Krajnji cilj EU projekta „Održiva upotreba vodnih resursa Imotskog–bekijskog polja“, odnosno IM-BE FIELD, je osigurati i poticati prekograničnu suradnju u području planiranja održivog korištenja vodnih resursa, dok se specifični ciljevi odnose na stvaranje temelja za budući integrirani pristup strukturnim ulaganjima u sustave navodnjavanja i odvodnje zajedničkih vodnih resursa, omogućavanje rasta poljoprivredne proizvodnje s posebnim naglaskom na učinke onečišćenja okoliša te povećanje svijesti lokalnog stanovništva o nužnosti smanjenja onečišćenja površinskih i podzemnih voda. Riječ je o projektu od iznimnog značaja za lokalnu zajednicu i razvoj lokalnog gospodarstva, a koji je u potpunosti u skladu sa strateškim odrednicama gospodarskog razvoja Splitsko-dalmatinske županije.

Programe Hrvatskoga radija slušajte na svojim pametnim telefonima i tabletima preko aplikacija za iOS, Android i Huawei.