Hrvatski radio

Radio Split

Rainbow Warior u Splitu, osuđuju gradnju Plomina C

15.07.2014.

13:00

Autor: HRT

HRT logo

HRT logo

Foto: HRT / HRT

Na poznatom jedrenjaku Dugin ratnik - Rainbow Warior u splitsku su luku uplovili pripadnici ekološkog pokreta Greenpeace. . Osudili su i izgradnju termoelektrane Plomin C zbog koje će struja biti skuplja, a zrak onečišćen.

Greenpeace Hrvatske: 64% ispitanika protiv Plomina C
Akcija 'Plomin C - teže se diše'

Govorili su o obnovljivim izvorima energije i upozorili da upotreba fosilnih goriva dramatično ugrožava čovječanstvo. 

Greenpeaceov 60-metarski jedrenjak Rainbow Warrior u Splitu počinje posjet hrvatskoj obali u sklopu europske turneje za promociju obnovljivih izvora energije. U osam dana posjetit će četiri hrvatska grada: Split, Zadar (18. i 19. srpnja), Rijeku (20. i 21. srpnja) i Pulu (23. srpnja) te pokazati da obnovljivi izvori energije osim što sprečavaju klimatske promjene i povećavaju energetsku neovisnost zemlje te otvaraju radna mjesta.

Tijekom boravka Rainbow Warriora u Hrvatskoj održavat će se susreti investitora, vlasti, stručnjaka i civilnog društva koji će razgovarati o preprekama investicijama u obnovljive izvore energije. Građani će imati priliku posjetiti brod te potpisati peticiju kojom se od Vlade traži da smanji administrativne i porezne prepreke.

Ispred broda bit će postavljena izložba fotografija hrvatskih solarnih i vjetroelektrana.

 

Izvještaj Joška Krželja:

 

Programe Hrvatskoga radija slušajte na svojim pametnim telefonima i tabletima preko aplikacija za iOS, Android i Huawei.