Hrvatski radio

Radio Split

Sedam otočnih DVD-a dobilo uređaje za reanimaciju

17.01.2014.

18:48

Autor: HRT

HRT logo

HRT logo

Foto: HRT / HRT

U sklopu projekta "Pokreni srce, spasi život" sedam otočnih dobrovoljnih vatrogasnih društava (DVD) iz Splitsko-dalmatinske županije dobilo je prijenosne defibrilatore. Zapovjednici vatrogasnih postrojbi iz DCD-a Šolta, Supetar, Komiža, Bol, Selca, Hvar i Jelsa, zahvalili su na dobaciji prijenosnih defibrilatora, uređaja za reanimaciju u slučajevima zatajenja srca.


Uređaje su u Splitu predstavnicima tih vatrogasnih društava uručili ravnatelj Državne uprave za zaštitu i spašavanje (DUZS) Jadran Perinić i glavni vatrogasni zapovjednik Republike Hrvatske Slavko Tucaković.

Riječ je o projektu Ministarstva zdravlja pod nazivom 'Pokreni srce spasi život' koji se provodi u suradnji s Hrvatskim zavodom za hitnu medicinu i Hrvatskim zavodom za javno zdravstvo.

Zamisao projekta je da se na javnim mjestima gdje se okuplja veliki broj ljudi, osobito u turističkim područjima, postave ovi medicinski uređaji, kojima se mogu poslužiti i laici, i tako spasiti ljudski život, rekao je Perinić.

Državna uprava za zaštitu i spašavanje je na temelju sporazuma s Ministarstvom zdravlja, potpisanim ulistopadu 2013. preuzela 31 prijenosni defibrilator, od čega je 11 dodijeljeno toj upravi, a 20 će biti uručeno otočnim vatrogasnim postrojbama duž cijelog priobalja, rekao je Perinić.

Programe Hrvatskoga radija slušajte na svojim pametnim telefonima i tabletima preko aplikacija za iOS, Android i Huawei.