Hrvatski radio

Radio Split

Slovaci preuzeli 'Sunčani Hvar' od grupe ORCO

16.06.2014.

14:07

Autor: RS

HRT logo

HRT logo

Foto: HRT / HRT

Orco Property Group, dosadašnji većinski vlasnik Sunčanoga Hvara, otpustio je 2 milijuna dionica hvarske turističke tvrtke slovačkom Prajm Turist Rizort, priopćeno je iz Sunčanoga Hvara. Češki Orco pao je ispod praga od 50 posto udjela u temeljnom kapitalu i sada u njemu ima 31,61 posto udjela.

Orco je na slovačku tvrtku prenio i razlučna potraživanja koja je imao prema Sunčanom Hvaru, čime je Prajm Turist Rizort postao novi vjerovnik hvarske tvrtke. Slovačka tvrtka sada ima 24,94 posto udjela u temeljnom kapitalu. Nakon transakcija, najveći pojedinačni vlasnik postao je Državni ured za upravljanje državnom imovinom, koji posjeduje 32,36 posto udjela u temeljnom kapitalu.

Sunčani Hvar je od kraja svibnja ove godine u procesu predstečajne nagodbe zbog oko 620 milijuna kuna ukupnih obveza, a ročište u tom postupku zakazano je za 11. rujna. Osim bankama, kao najvećim vjerovnicima, tvrtka duguje i brojnim drugim vjerovnicima. Među njima bilo je i gotovo 136 milijuna kuna Orco Property Grupi, koja je od 2005. i većinski vlasnik Sunčanog Hvara i pod čijom se upravom tvrtka našla u lošem financijskom stanju.

Programe Hrvatskoga radija slušajte na svojim pametnim telefonima i tabletima preko aplikacija za iOS, Android i Huawei.