Hrvatski radio

Radio Split

Šolta slavi Dan općine i svetog Stjepana

03.08.2014.

08:07

Autor: Mirjana Blagaić

HRT logo

HRT logo

Foto: HRT / HRT

U organizaciji Turističke zajednice Šolte u Maslinici je u subotu upriličena Gusarska noć i izožba slikara naivca Vicka Buktenice.

Uz obilježavanje 21. godišnjice Općine Šolta održana je Svečana sjednica kojom prigodom je načelnik Općine Šolta Nikola Cecić Karuzić u pozdravnoj riječi i zahvali nazočnima dao kratak osvrt na do sada ostvareno kao i predočenje planiranih akcija i radova koje Općina poduzima u cilju poboljšanja uvjeta života otočana i što sadržajnije ponude gostima otoka. Prvenstveno je ukazano na potrebu izgradnje infrastrukture / cesta, škole, dječjeg vrtića, trgovačkog centra, kanalizacije, poljskih puteva /.

Na Svečanoj sjednici priznanja za doprinos i poboljšanje uvjeta na otoku dobili su Zef Perkpalaj, proizvodnja kruha i peciva, Šeila Balić Svalina, apoteka Grohote i supružnici Stanka i Ante Kalebić za doprinos u očuvanju kulturne baštine Šolte. Nagradu su dobili HL Dvorac.d.o.o. i Bratovština Sv. Martina Donje Selo za uključivanje u Europski program ''Stopama Svetog Martina''. Jakša Fiamengo, pjesnik i veliki prijatelj Šoltana, imenovan je počasnim građaninom te mu je dodjeljena staklena figura Šoltanke u narodnoj nošnji.

Ivan Kuret i Jakša Fiamengo su u ime laureata zahvalili na dodjeljenim nagradama i priznanjima te poželjeli svekoliki napredak otoka kojem  će i oni doprinjeti prema svojim mogućnostima.

U ime uvaženih i brojnih gostiju na Svečanoj sjednici saborski zastupnik Ante Sanader zahvalio je na prijemu te u svoje ime i u ime prisutnih obećao pružiti potporu unapređenju otoka Šolte.

Gusarska noć je započela dolaskom Omiških gusara oboružanih topovima, kuburama i puškama kojim su odmah napali otok  radi plačke i otimanja bogatstva pućana.

Šoltanski branitelji pokušali su odbiti napad ali i ovom prilikom gusari su ostvarili cilj i oteli zlato i najljepše cure. Oko 2.000 sudionika ovog događaja do ranih jutarnjih sati zabavljali su se uz bend Uzbuna i pucnjavu iz svih vrsta oružja. Dakako, sve je začinjeno velikim, lijepim vatrometom. Ovom prigodom i ugostitelji su svojom gastro ponudom zadovoljili posjetitelje, Udruga Šoltanski trudi ponudila je autohtone proizvode, a Art udruga Šolte raznolik i bogat izbor suvenira.

Vicko Buktenica, slikar naivac, užežin Dana Općine 1. kolovoza otovrio je svoju izložbu u Domu kulture u Grohotama, a 2. kolovoza i u Maslinici.

Danas je i veliki crkveni blagdan Sv. Stjepana prvomučenika, patrona i glavnog sveca Grohota, uz kojeg se i slavi Dan Općine Šolta. Župnik don Dražen Radman obilježit će i crkveno slavlje ovog blagdana na koncelebriranoj svetoj misi u 9.30 .

Programe Hrvatskoga radija slušajte na svojim pametnim telefonima i tabletima preko aplikacija za iOS, Android i Huawei.