Hrvatski radio

Radio Split

Splitsko Sveučilište i MedILS nastavljaju suradnju

05.11.2020.

13:06

Autor: RS

Splitsko Sveučilište i MedILS nastavljaju suradnju

Splitsko Sveučilište i MedILS nastavljaju suradnju

Foto: - / -

Mediteranski institut za istraživanje života – MedILS i Sveučilište u Splitu potpisali su Sporazum kojim se definiraju načela dugoročne suradnje ovih dvaju institucija na područjima od zajedničkog interesa. Sporazum o suradnji su potpisali akademik Miroslav Radman u ime MedILS -a

i rektor prof. dr. sc. Dragan Ljutić u ime Sveučilišta u Splitu, a potpisivanju su nazočili Jelena Ružić, ravnateljica MedILS-a, prorektori prof. dr. sc. Tomislav Kilić, prof. dr. sc. Goran Kardum, prof. dr. sc. Leandra Vranješ Markić i izv. prof. dr. sc. Željko Radić te Ivana Pletković, pročelnica Ureda rektora.

Prof. dr. sc. Dragan Ljutić, rektor Sveučilišta u Splitu, istaknuo je važnost bliske suradnje Sveučilišta i MediLS-a, riječ je o značajnom iskoraku, ne samo u našoj lokalnoj zajednici, već i na državnoj i svjetskoj razini. Naglasio je kako prostora za suradnju ima mnogo te da se ona već dijelom uspješno ostvaruje, a potpisanim sporazumom definirani su i daljnji koraci u odnosima, koji će na ovaj način zasigurno zajednički doprinijeti razvoju znanosti u okvirima ovih dviju institucija, ali i šire.

Akademik Miroslav Radman je u prigodi potpisivanja sporazuma istaknuo kako je intencija od osnutka Instituta bila da budu integrirani u akademski život što je više moguće, primjerice održavanjem predavanja za splitske studente.

- Želja nam je da budemo sol i papar standardnim predavanjima, što će potpisivanjem ovog sporazuma biti moguće ostvariti, a osobno imam dugogodišnje iskustvo prenošenja znanja studentima kao profesor genetike Medicinskog fakulteta. Naša suradnja već postoji, ona je prirodna, drago nam je da smo dio akademske zajednice grada Splita – kazao je akademik Radman, naglasivši kako su potpisivanjem ovog sporazuma širom otvorena vrata projektima i zajedničkom, produktivnom profesionalnom radu MediLS-a i splitskog sveučilišta.

Veliku ulogu u ostvarivanju ove suradnje imao je ugledni znanstvenik sa Sveučilišta u Torontu prof. dr. sc. Igor Štagljar, koji već tri godine radi na Mediteranskom institutu za istraživanje života. U prigodi potpisivanja sporazuma čelnici dviju institucija su mu iskazala zahvalnost na angažmanu - navodi se u priopćenju Sveučilišta.

 

Programe Hrvatskoga radija slušajte na svojim pametnim telefonima i tabletima preko aplikacija za iOS, Android i Huawei.