Hrvatski radio

Radio Split

Svjetski dan hrane

16.10.2014.

12:00

Autor: Vesna Relić

HRT logo

HRT logo

Foto: HRT / HRT

Danom hrane, 16. listopada proglasila je Svjetska zdravstvena organizacija, zabrinuta za dobrobit čovječanstva. Jer, u svijetu se svakodnevno baci više od 12 tona hrane, a istovremeno svake minute od gladi umre 25 ljudi.

Nažalost, ovim se danom obilježava velika glad u svijetu i  pri tome se misli na one koji umiru od gladi ili gladuju, a takvih je 800 milijuna. Siromaštvo u svijetu uzima sve više maha!

Potrebno je osigurati dostatnu količinu hrane, a pri tome sačuvati čist okoliš - zrak, tlo i vodu… Ako bi to povećanje pratilo povećanje potrošnje kemijskih sredstava za zaštitu, na način koji se prakticira u suvremenoj intenzivnoj poljoprivredi, problemi onečišćenja okoliša postali bi nerješivi.

Ukoliko se hitno ne poduzmu određene mjere, stanje bi se moglo pogoršati slijedećih nekoliko desetljeća. Prema prognozi Svjetske zdravstvene organizacije, do 2050. godine svijet će morati proizvoditi 70% više hrane kako bi se nahranilo novih 2,3 milijardi ljudi kojih će tada, prema UN-ovim predviđanjima biti 9 milijardi.

Mnogi kažu kako su glavni problemi gladi u svijetu opća trka za materijalnim dobrima, nedostatak političke volje da se pomogne, korupcija u pojedinim državama, te krivo shvaćanje prioriteta ljudskih vrijednosti.

 

 

Programe Hrvatskoga radija slušajte na svojim pametnim telefonima i tabletima preko aplikacija za iOS, Android i Huawei.