Hrvatski radio

Radio Split

Svjetski dan meteorologije prvi put u Splitu

23.03.2023.

13:43

Autor: Mladen Vuković

Proslava meteorologa na PMF-u

Proslava meteorologa na PMF-u

Foto: HRT / HRT

23. ožujka obilježavaju se Svjetski dan meteorologije i Svjetski dan voda, a Državni hidrometeorološki zavod prvi put ga obilježava u Splitu, u godini kada Svjetska meteorološka organizacija slavi 150 godina utemeljenja, a Državni hidrometeorološki zavod svoj 75. rođendan.

Zgrada Pomorskog hidrometeorološkog zavoda na Marjanu u Splitu izgrađena je 1926. te će uskoro proslaviti 1stogodišnjicu, a zgradu DHMZ-a u Divuljama treba preurediti.

Tema ovogodišnjeg Svjetskog dana meteorologije je "Kakvu klimu, vrijeme i vodu ostavljamo budućim generacijama?", o čemu je bilo riječi na predavanjima u dvorani Prirodoslovno-matematičkog fakulteta u Splitu.

Zadnjih nekoliko godina, uz potporu EU fondova, ostvarujemo projekt METMONIC modernizacije meteorološke motriteljske mreže u RH pa su na Jadranskoj obali i na moru postavljena tri radara i pet plutača koje mjere more i vrijeme, a do kraja godine bi trebala biti gotova i mobilna aplikacija koja bi svima omogućila korištenje tih podataka - kaže u razgovoru s Mladenom Vukovoćem ravnateljica Državnoga hidrometeorološkog zavoda Branka Ivančan Picek:


Branka Ivančan Picek

Prošle smo godine dobili i računalo NEVERIN koje nam omoguće brže očitavanje vremenskih prognoza - svakih 6 sati na rezoluciji od 3 do 4 kilometra - kaže zamjenik ravnateljice DHMZ-a klimatolog Ivan Gliter:

Ivan Gliter

Programe Hrvatskoga radija slušajte na svojim pametnim telefonima i tabletima preko aplikacija za iOS, Android i Huawei.