Hrvatski radio

Radio Split

Tomaž Iskra zaljubljen u Jelsu

27.12.2014.

11:50

Autor: Mladen Vuković

HRT logo

HRT logo

Foto: HRT / HRT

“Hrvatska je moja druga Dežela, a Jelsa moj drugi dom” - govori 67-godišnji umirovljeni elektrotehničar Tomaž Iskra iz Jesenica u Sloveniji, koji svako ljeto, ali katkada i drugim prigodama, dolazi na naš najsunčaniji otok Hvar, gdje u ljekovitom bilju promiče svoju aromaterapiju i alternativnu medicinu. Tomaž je prošao brojnim svjetskim krajevima, ali na Hvaru nalazi nadahnuće za poeziju koju piše od mladih dana.

Jelšani ga znaju i pod imenom Tomažeka, koji od malih nogu, a samo jedne godine zbog zdravstvenih razloga nije bio, posjećuje rodni otok svoje majke Klare, rodom iz obitelji Tomaža Gamulina, pomorca i donačelnika Jelse iz vremena prije Prvog svjetskog rata.

Obitelj Gamulin je zbog oskudice i gladi iz mjesta 1937. godine otišla trbuhom za kruhom i u Javorniku kod Jesenica imala gostionicu, no 1942. godine su se svi vratili natrag na Hvar, osim kćeri Klare, koja se udala za Franca Iskru, oca književnika i ezoterika Tomaža, koji je studirao na Filozofskom fakultetu u Ljubljani, a objavio je ukupno pet knjiga. To su romani Mesečniki i Ej, Luka pejt dam, zbirke proze za djecu Pravljice i Morske zgodbe, a nedavno je tiskana i zbirka stihova Jutro, u kojoj su neke pjesme posvećeni Jelsi, koja se spominje i u pričama u knjizi Morske zgodbe. Sve Tomaževe knjige mogu se pronaći i u Gradskoj knjižnici u Jelsi.

Iz knjige Jutro, koju je autor sam ilustrirao, a na naslovnici je nudistički otočić Zečevo s pogledom na Jelsu, objavljujemo jednu od dvije pjesme poevećene Jelsi (na slovenskoim jeziku).

 

MILINA JELSE

Danes je pesniško lepa Jelsa.

Danes je kakor solza čista.

Včeraj je bilo vse črno okrog cerkve.

To je bilo včeraj.

Danes sonce barva kamne z zlatoim.

Morje je mirno.

Tišina je.

Vsi še spe, le priroda se prebuja.

Ptički zapojo prelepo serenado.

Tudi zate.

Eee, to je Jelsa čarobna

V jutru.

           Tomaž Iskra 

Programe Hrvatskoga radija slušajte na svojim pametnim telefonima i tabletima preko aplikacija za iOS, Android i Huawei.