Hrvatski radio

Radio Split

Torcida dočekala igrače Hajduka na Poljudu

22.11.2014.

21:36

Autor: RADIO SPLIT

HRT logo

HRT logo

Foto: HRT / HRT

Derbi 16. kola 1. Hrvatske nogometne lige Dinamo - Hajduk na zagrebačkom Maksimiru nije odigran jer igrači Hajduka nisu istrčali na teren, solidarizirajući se s dijelom navijača bijelih, koji nisu pušteni na stadion, jer se dio njih nalazaio na "crnim listama". Više tisuća navijača bijelih okupilo se večeras oko 21 sat na sjeveru poljudskog stadiona gdje su dočekali i pjesmom pozdravili igrače Hajduka po povratku iz Zagreba. Evo izjava splitskog gradonačelnika Ive Baldasara te navijača sa splitskih ulica koje je snimio Marko Miličić:

Čekajući igrače, pripadnici Torcide zapalili su baklje uz pokliče Ovo je Hajduk i Hajduk živi vječno, a uputili su i niz psovki na račun predsjednika HNS-a Davora Šukera i čelnika Dinama Zdravka Mamića. Navijači Hajduka su na društvenim mrežama i raznim portalima većinom pozdravili odluku klupskog vodstva o neodigravanju utakmice, te pozivali na okupljanje na Poljudu.

Video snimku dočeka hajdukovaca pogledajte na ovom linku:

http://sport.hrt.hr/vise-tisuca-navijaca-na-poljudu-docekalo-hajdukovce

 

 

PRIOPĆENJE MUP-a 

Ministarstvo unutarnjih poslova Republike Hrvatske izdalo je priopćenje vezano uz otkazanu utakmicu između Dinama i Hajduka na Maksimiru, koju su procijenili kao utakmicu visokog sigurnosnog rizika. 

Hajdukove navijače, koji su organizirano došli iz Splita, policija je najprije grupirala kod Sveučilišne bolnice, a zatim su ZET-ovim autobusima prevezeni do maksimirskog stadiona. 

U vremenu oko 12.30 počeo je transfer prve skupine navijača autobusima ZET-a na prostor poligona Borongaj i to skupine navijača koja je uočena u užem centru Grada u Petrinjskoj ulici te s prostora Sveučilišne bolnice u izgradnji. Po dolasku u sigurnosnu zonu oko 200 navijača krenulo je prema prodajnim mjestima kako bi kupili karte za ulaz na gostujuću južnu tribinu. Tom prilikom je neodređeni broj navijača kupio karte na način da su prilikom kupnje predočili osobnu iskaznicu obzirom da je prodaja karata na utakmicama visokog sigurnosnog rizika personalizirana dok je dijelu navijača (prema našim saznanjima oko 20) bila odbijena prodaja karata iz razloga sukladno odredbi čl. 32. st. 5. i 7. Zakona o sprječavanju nereda na sportskim natjecanjima.

Po saznanju da im neće biti odobrena prodaja ulaznica oko 13 sati navedene osobe odmah su najprije fizičke blokirali pristup blagajnama drugim navijačima koji su imali namjeru kupiti karte, mobitelima izvještavali navijače koji su bili na putu prema stadionu a zatim verbalno poticale prisutne navijače da ne kupuju karte da se solidariziraju s njima i da ostanu na prostoru poligona Borongaj neposredno ispred prodajnih mjesta. Obzirom da su navedene osobe iskazivale naročitu upornost u poticanju pa i branjenju drugim navijačima da kupuju ulaznice što je prema prosudbi željela učiniti većina prisutnih a samim time je postojala mogućnost policijske intervencije širih razmjera prosuđeno je da se do stjecanja sigurnih uvjeta zastane sa dovoženjem drugih navijača na prostor parkirališta Borongaj.

Unatoč pozivu policije upućenom putem megafona u nekoliko navrata da svi navijači koji žele kupiti karte ili imaju već kupljene karte pristupe blagajnama odnosno pristupe ulazu na južnu tribinu, isti su to odbili te su počeli glasno prosvjedovati. Oko 14.15 sati velika većina navijača odlučila je ući u autobus ZET-a i pod pratnjom policije napustila je zonu poligona Borongaj
, stoji u priopćenju policije. 

Dodano je da je ukupno tijekom osiguranja privedeno 15 navijača od čega deset gostujućih i pet domaćih. Od deset gostujućih navijača sedam je dovedeno zbog neposjedovanja osobne iskaznice te utvrđivanja identiteta, a troje zbog sumnje u počinjenje prekršaja iz Zakona o sprječavanju nereda na sportskim natjecanjima. Od pet domaćih navijača tri su dovedena zbog sumnje u sudjelovanju prekršaja narušavanja javnog reda i mira dana sinoć na prostoru Studentskog doma i dva zbog prekršaja iz Zakona o prekršajima protiv javnog reda.

Programe Hrvatskoga radija slušajte na svojim pametnim telefonima i tabletima preko aplikacija za iOS, Android i Huawei.