Hrvatski radio

Radio Split

U spomen Ante Jelaska (1925-2021)

21.12.2021.

13:55

Autor: Mladen Vuković

Ante Jelaska

Ante Jelaska

Foto: Veljko Martinović / Veljko Martinović

U Splitu je u 97. godini života umro Ante Jelaska, najstariji splitski redatelj, glumac i pisac te istaknuti antifašist. 

Ante Jelaska rođen je 20. srpnja 1925. godine u Splitu. Pohađao je  Zemaljsku glumačku školu u Zagrebu. 

Nakon angažmana u zadarskom i šibenskom kazalištu u kojima radi kao tajnik, od 1952. pa sve do umirovljenja 1988. radi u Narodnom kazalištu u Splitu, poslije HNK Split. U matičnom se kazalištu predstavlja 1952. kao dramski pisac komedijom Daje na kišu, a potom i groteskom Konkurencija koju sam režira 1953. Velika popularnost postigle su obje komedije koje su se bavile sudbinama običnih, svakidašnjih ljudi koji su govorili domaćim dijalektom. Kao redatelj debitira 1952. režijom drame Osuđenici Ervina Šinka. Brešanovu Predstavu Hamleta u selu Mrduša Donja postavlja dvaput, 1973. i 1988., kao i Ogrizovićevu Hasanaginicu (1954. i 1960.). Zaslužan je za popularizaciju Goldonijevih djelâ u Splitu i Dalmaciji postavama komedija Ribarske svađe (1954.), Lažac (1966.), Mirandolina (1967.) i Pjaceta (1972.). Bez ikakve sumnje najveću popularnost kod publike imale su njegove režije Tijardovićevih opereta Spli'ski akvarel (1953.) i Mala Floramye (1976.), kao i tekstova Marka Uvodića Splićanina koje je u tri navrata režirao i dramatizirao:  Libar Marka Uvodića Splićanina (1968.), Drugi libar Marka Uvodića Splićanina (1970.) i Mali libar Marka Uvodića Splićanina (1971.). Posebno ga je odlikovao smisao za lokalni kolorit, često koristeći dijalekt Splita i Dalmacije kao komično sredstvo, sklonost kazališnom eksperimentu i scenskim iznenađenjima. U izuzetno dugom popisu predstava koje je kao redatelj postavljao na scenu ističu se ona istaknutih hrvatskih (kao što su M. Begović, M. Krleža, M. Matković, M. Smoje), i svjetskih autora (primjerice U. Betti, J. Giraudoux, L. Pirandello, W. Shakespeare). 

Objavljivao je kazališne kritike, osvrte, eseje, redateljske bilješke i eseje u splitskom dnevnom listu Slobodne Dalmacije, čiji je humoristički prilog Pomet, pod pseudonimom Zenzom, uređivao sedamdesetih godina prošlog stoljeća.

Za Radio Split i Radio Zagreb režirao je (s bratom Pjerom i glumio) u nekoliko radijskih komedija (Marka Uvodića).

Uz više nagrada i priznanja, 2019. dobio je i Nagradu grada Splita za životno djelo.

Evo razgovora koji smo tada snimili s Antom Jelaskom.

Ante Jelaska

Programe Hrvatskoga radija slušajte na svojim pametnim telefonima i tabletima preko aplikacija za iOS, Android i Huawei.