Hrvatski radio

Radio Split

U spomen - Mihovil Popovac

13.09.2014.

08:50

Autor: RS

HRT logo

HRT logo

Foto: HRT / HRT

U Omišu je preminuo Mihovil Popovac (1946. - 2014.), dugogodišnji ravnatelj Centra za kulturu Omiš i istaknuti kultuurni djelatnik.

Rođen je 1945. u Omišu. Upisuje klasičnu gimnaziju Natko Nodilo u Splitu, a diplomira fiozofiju na Filozofskom fakultetu u Beogradu 1978. godine s radom “Odnos etike i političke filozofije u djelu Johana Gotlieba Fichea”. Bio je profesionalni tajnik KUD-a Omiš, referent za prosvjetu, kulturu i sport, radio u SIZ-u za kulturu... 
U klaustru samostana na Skalicama u Omišu 1990. organizira 1. muzičke večeri, začetak Omiškog kulturnog ljeta. Od 1990. do 1997. vodi Festival dalmatinskih klapa, koji djeluje pri Centru za kulturu Omiša čiji je bio ravnatelj. Popovac je 1991. inicirao i osnovao OGŠ Lovro pl. Matačić. 
Dva je desetljeća osmišljavao Omiško kulturno ljeto, a 2001. ulaskom u prostore Ilirskog sjemeništa Priko pokreće bogatu omišku koncertnu djelatnost, ali pokreće i prve restauratorske radionice, svjedoči izuzetnoj izdavačkoj djelatnosti s omiškim naslovima… Surađivao je i s našim kulturnim programom.

Programe Hrvatskoga radija slušajte na svojim pametnim telefonima i tabletima preko aplikacija za iOS, Android i Huawei.