Hrvatski radio

Radio Split

Uhićen Josip Perković

01.01.2014.

10:43

Autor: Mladen Vuković

HRT logo

HRT logo

Foto: HRT / HRT

S prvim minutama nove godine na snagu su stupile zakonske izmjene po kojima će se Europski uhidbeni nalog primjenjivati i na kaznena djela počinjena prije kolovoza 2002. Policija je postupila po novom zakonu i uhitila Josipa Perkovića. Osim Perkovića, policija je uhitila i Zdravka Mustača koji je Perkoviću bio nadređen u jugoslavenskoj tajnoj službi.Josip Perković je u policiji i kreće procedura po Europskom uhidbenom nalogu, izjavio je Perkovićev odvjetnikAnto Nobilo za HRT. Tijekom dana Perković će dati izjavu županijskom državnom odvjetniku protivi li se izručenju ili ne. Budući da će izjaviti da se protivi izručenju, bit će priveden sucu istrage Županijskog suda u Zagrebu koji će odlučivati o istražnom zatvoru. U četvrtak, prvog radnog dana, spis će biti dostavljen Županijskom sudu. Tada će se formirati izvanraspravno vijeće koje bi u roku od osam dana trebalo održati sjednicu na kojoj bi se donijela nepravomoćna odluka o tome hoće li se Perković izručiti ili neće, rekao je Nobilo.

Ministar pravosuđa Orsat Miljenić u ekskluzivnom razgovoru za HRT jasno je rekao što će se s prvim danom 2014. dogoditi u slučaju Perković, ali i u ostalima na koje se  primjenjuje europski uhidbeni nalog.

Od 1.1. na snazi je procedura i ona će se poštovati., istaknuo je ministar Miljenić. Na pitanje mogu li se onda očekivati uhićenja na Novu godinu, odgovorio je potvrdno. Naravno, ja neću spekulirati i ulaziti u to što se može očekivati, a što ne, osim da će, znači, prvo postupanje od strane policije, nakon toga osobe se dovode u Državno odvjetništvo, državni odvjetnik ih saslušava i poslije se odvode na županijske sudove koji su nadležni, u prvom redu istražnom sucu, ovisno o tome jesu li pristale na izručenje ili ne, rekao je ministar.

Podsjetimo, njemačko pravosuđe za Perkovićem je izdalo europski uhidbeni nalog, pod optužbom da je sudjelovao u pripremi ubojstva hrvatskoga političkog emigranta Stjepana Đurekovića pokraj Münchena 1983. Taj je nalog trebao na snagu stupiti 1. srpnja, kada je Hrvatska postala punopravna članica EU-a, no saborska je većina tri dana prije izglasovala izmjene Zakona o pravosudnoj suradnji s članicama Unije, prema kojima se europski uhidbeni nalog nije mogao primjenjivati na kaznena djela počinjena prije 2002.

Donošenje zakona izazvalo je i oštru reakciju Europske komisije, koja je ustrajala na stajalištu da je riječ o kršenju obveza ugovorenih u pristupnim pregovorima. Vlada je na kraju popustila i još jednom izmijenila Zakon. Te su izmjene na snagu stupile 1. siječnja 2014., od kada će se europski uhidbeni nalog primjenjivati bez vremenskih ograničenja, no ostala je novina da se izručenje mora odbiti ako se riječ o kaznenom djelu za koje je nastupila zastara.

Programe Hrvatskoga radija slušajte na svojim pametnim telefonima i tabletima preko aplikacija za iOS, Android i Huawei.