Hrvatski radio

Radio Split

Vukovar: proračun pao, ide se na izbore

28.03.2014.

18:45

Autor: Radio Osijek

HRT logo

HRT logo

Foto: HRT / HRT

Vukovarsko Gradsko vijeće danas nije prihvatilo proračun za 2014., građani će uskoro na prijevremene izbore za gradonačelnika i Gradsko vijeće.

Većina u vijeću (HDZ, HSP AS i nezavisni vijećnik, bivši SDP-ovac, Željko Pinjuh) svoj glas za predloženi proračun uvjetovali su ostavkom vukovaraskoga gradonačelnika Željka Sabe koji je danas došao na početak sjednice te je, kako bi vijećnicima dokazao mu je nedavno ugrađen pacemaker, otkopčao košulju i pokazao šavove od operacije. Izjavio je kako je dan prije pripremnog ročišta na Županijskom sudu u Osijeku hitno operiran u bolnici Sestara Milosrdnica u Zagrebu, a na sud je došao samo kako bi rekao četiri riječi: „Časni sude, nisam kriv.“ Zatim se obratio vijećnicima: „A vas molim da prestanete manipulirati s mojom bolešću, jer po vama ispada da meni nije ništa, kao što ispada i da sam sam organizirao napad na svoju suprugu. Jedino srce da vam pokažem. Ne znam što bi vam bilo dovoljno. Dozvolite da budem na poštedi barem dok ne izvadim konce. Uz dužno poštovanje došao sam ovdje da vam se obratim, da ne mislite da bježim", rekao Sabo i napustio vijećnicu, a dogradonačelnicu ovlastio da ga zastupa.

HDZ-ov vijećnik Ivan Penava Sabu je nazvao licemjerom, a njegov istup performansom i igrokazom. "Sukladno ovome čemu smo svjedočili moram sa žalošću konstatirati da se radi o jako bolesnom čovjeku, koji već dugo ima i papire da je bolestan. No, najžalosnije je što taj čovjek ima jako lošu naviku da učestalo govori neistine, kao što je rekao da nikada nije razgovarao s vijećnicom u aferi pokušaja podmićivanja, kao što je potom optužio 22 osobe da su mu to montirali iako je znao da je sve to istina, što je konačno potvrdio i sudski vještak. Sada izvodi igrokaz i očekuje simpatije javnosti. Zar čovjeku koji izjavi da će zgaziti heroinu dr. Vesnu Bosanac, treba dati simpatije i suosjećanje? Stanje u državi je gadno, ali u Vukovaru je zbog osoba poput njega još ružnije i tmurnije. Mi ćemo podržati proračun, ali Sabo mora odstupiti - rekao je Penava.
SDP-ovci su istaknuli kako za ostavku gradonačelnika nema nikakvog razloga ni potrebe.

Kao što su najavili HDZ, HSP dr. Ante Starčević i Pinjuh nisu podržali proračun. Sada slijedi raspuštanje Gradskog vijeća, dolazak vladinog povjerenika te raspisivanje prijevremenih izbora koji bi se trebali održati najkasnije za 90 dana. S Vijećem i gradonačelnikom "padaju" i gradonačelnikovi zamjenici - osim zamjenika Srđana Milakovića koji je na tu dužnost izabran kao predstavnik srpske nacionalne manjine.
Predsjednik Kluba vijećnika SDP-a u vijeću Goran Bošnjak kaže da krivac za prijevremene izbore ne može nikako biti Sabo već HDZ i HSP dr. Ante Starčević čijim je neprihvaćanjem proračuna građanima Vukovara, kako je rekao, načinjen trošak od pola milijuna kuna koliko će stajati izbori. Prema njegovim riječima, šteta koja će nastati raspuštanjem Gradskog vijeća i neusvajanjem proračuna, biti će još veća jer u pitanje dolaze brojni projekti poput izgradnje sustava odvodnje i vodoopskrbe u vukovaru ukupne vrijednosti 48 milijuna eura za što su već odobrena sredstva Europske unije.
Predsjednik Gradskog vijeća, Željko Pinjuh ocjenjuje kako je možda i najpoštenije da političke probleme u kojima se našla vlast u Vukovaru razriješe građani na prijevremenim izborima. Sabi je spočitao da je imao tri mjeseca za podnošenje prijedloga proračuna Gradskom vijeću, a to je učinio tek nekoliko dana prije isteka roka. "Nismo naišli na razumijevanje kod SDP-a i SDSS-a kao i kod gradonačelnika Željka Sabe te idemo na prijevremene izbore", kazao je novinarima nakon sjednice vijeća Pinjuh izraživši nadu da će građani na izborima izabrati kvalitetne vijećnike i svakako boljeg gradonačelnika od dosadašjeg.

Programe Hrvatskoga radija slušajte na svojim pametnim telefonima i tabletima preko aplikacija za iOS, Android i Huawei.