Hrvatski radio

Radio Split

Za Međunarodni dan dječjih prava - "Svi zajedno"

19.11.2014.

14:02

Autor: Radio Split

HRT logo

HRT logo

Foto: HRT / HRT

Na Međunarodni dan dječjih prava, 20. studenoga 2014. godine, u Centru za socijalnu skrb Split u 13 sati obilježit će se četvrta godišnjica provođenja Projekta podrške socijalnom uključivanju djece i mladih - "Svi zajedno“.

20. studnoga 2014. obilježava se 25 godina od usvajanja Konvencija o pravima djeteta, koja sadrži standarde koje država potpisnica mora jamčiti svakom djetetu. Republika Hrvatska prihvatila je Konvenciju o pravima djeteta 1991. godine. 

Uz ostala propisna prava djece, člankom 31. Konvencije obvezuju se države potpisnice na poštivanje razvojnih prava djeteta: „…pravo na odmor i slobodno vrijeme, na igru i razonodu primjerenu njegovoj dobi, kao i na slobodno sudjelovanje u kulturnom životu i umjetnostima.“

Nadalje, države stranke obvezuju se “poštivati i promicati pravo djeteta na puno sudjelovanje u kulturnom i umjetničkom životu te poticati ostvarenje primjerenih i jednakih uvjeta za provođenje kulturnih, umjetničkih, rekreativnih i slobodnih djelatnosti.“

Zahvaljujući klubovima, školama, udrugama, kulturno-umjetničkim društvima i ustanovama, te Gradu Splitu i Splitsko-dalmatinskoj Županiji, u Centru za socijalnu skrb omogućili su ostvarenje tih dječjih prava za više od 230 djece tijekom školske godine 2013/2014, a ukupno za više od 450 djece u protekle četiri godine, otkako se provodimo projekt „Svi zajedno“.

Programe Hrvatskoga radija slušajte na svojim pametnim telefonima i tabletima preko aplikacija za iOS, Android i Huawei.