Hrvatski radio

Radio Split

Zadar središte sudskog područja

07.02.2014.

18:30

Autor: hrt

HRT logo

HRT logo

Foto: HRT / HRT

Ministar pravosuđa Orsat Miljenić danas je u Zadru predstavnicima sudstva te lokalne uprave i samouprave predstavio prijedlog reorganizacije pravosudnog sustava. Riječ je o izmjenama koje bi na snagu trebale stupiti 1.siječnja 2015.godine.

 Novi ustroj građanima bi  trebao donijeti kvalitetnije i brže suđenje, odnosno zaštitu njihovih prava, rekao je Miljenić i naglasio: 

     Svi građani će svoje potrebe za dostupnošću sudova obavljati tamo gdje su obavljali i do sada. Međutim, Zadar postaje sjedište ovog pravosudnog područja. Znači, ostali sudovi postaju ispostave, odnosno stalne službe. Ono što je najveći dobitak je mobilnost. Sada će predsjednici moći rasporediti suce da rade i u drugom mjestu,  ako bude potrebe, istaknuo je ministar pravosuđa.

 

  Reforma pravosuđa je potrebna ali se treba napraviti u skladu s teritorijalnim ustrojem kako se planirane reforme ne bi radile na štetu građana iz ruralnih područja. Ušteda neće biti, već upravo suprotno - novi potezi Vlade uzrokovati će će dodatne troškove građanima - upozorili su nedavno iz Hrvatske zajednice županija. 

  " Stanje u pravosuđu nije dobro ali to treba popravljati u kvalitetnoj reformi , tu nema lakih rješenja. Osobno smatram da nije dobro da se politika kroz zakone često miješa u sudstvo jer na taj način može zadirati u njegovu neovisnost jer svaki onaj tko ne odgovara pojedinoj politici kroz razne reorganizacije može biti pomaknut tamo gdje politika to želi. ", komentar je zadarskog  župana  Stipe Zrilića. 

Zadarski župan dodaje i kako se reforma pravosuđa više temelji na nekakvom teritorijalnom preustroju nego na kvalitetnoj reformi pravosudnog sustava u skladu s trodiobom vlasti u RH.

 „Nema pokazatelja po čemu su postojeći sustavi loši. Predložene reforme ne vode brigu o građanima, naročito onima u ruralnim područjima koji moraju prijeći i po stotinu kilometara do prekršajnog i općinskog suda, što je naročito teško u mjestima koja su slabo prometno povezana autobusima ili vlakovima. Napominjemo da ovim reformama nema ušteda, ne radi se o racionalizaciji nego o potpunoj iracionalizaciji nadležnih Ministarstava“,

rekao je predsjednik Hrvatske zajednice županija i župan Virovitičko-podravske županije Tomislav Tolušić.

Programe Hrvatskoga radija slušajte na svojim pametnim telefonima i tabletima preko aplikacija za iOS, Android i Huawei.