Hrvatski radio

Radio Split

11:03 / 07.10.2014.

Autor: MV

Željan Rakela posjetit će Vrata pakla

HRT logo

HRT logo

Foto: HRT / HRT

Splitski avanturist Željan Rakela predstavio je u City Centru One posebno vozilo s kojim kreće na ekspediciju "Do Vrata pakla i natrag''. Na taj daleki put na Istok krenut će u nedjelju, 12. listopada 2014. sa splitske Rive te namjerava proći kroz Bosnu i Hercegovinu, Srbiju, Rumunjsku, pa preko Crnog mora, Gruzije, Azerbejdžana, Armenije i Irana do Turkmenistana, gdje će posjetiti Vrata pakla, rupu u zemlji iz koje plamen ne prestaje sukljati već 40 godina. To je nalazište prirodnog plina koje su pronašli ruski istražitelji 1971. godine, kada je u urušeni krater upale bušilice, počeo je curiti plin, koji je zapaljen. Planiralo se da će on izgoriti za nekoliko godina, no krater još riga vatru!

Nakon prijeđenih preko 300.000 km na 5 kontinenata i više od 100 država na istom motoru, avantura je postala dio Željanova života te je krenuo u novi projekt Y61 GSA do Turkmenistana i natrag, a put će trajati mjesec dana vozilom Nissan Patrol iz 2008. godine koji inače ima oznaku Y61. Na opremljanju vozila radio je punih 5 mjeseci, voditelj projekta te glavni i odgovorni je Kristijan Krusvar, a mehaničar i servisni savjetnik za Nissan vozila je Miro Stanić. Vozilo je opremljeno za ekspedicije i spremno je za ekstremne uvjete te se može uputiti bilo gdje na svijetu. Ima dupli rezervoar za 160 litara dizel goriva. Uz Željana Rakelu, na dugi put idu i njegovi prijatelji Jurica Galić Juka i Željko Mladina.

Programe Hrvatskoga radija slušajte na svojim pametnim telefonima i tabletima preko aplikacija za iOS, Android i Huawei.