Na Visu vinom se govori još od Isse (4. st. pr. Kr.) — isti kamen, sunce i more i danas oblikuju vugavu (viški: bugava). U subotu, 25. listopada 2025., u sklopu Sabatine u Podšpilju održat će se stručno kušanje mladih vugava “BUGAVA 2025 WINE TASTING” kao dio projekta „Vinske staze otoka Visa“, koji mapira i promovira vinsku rutu otoka.
Organizatori događanja u sklopu ovoga zajedničkog projekta su Turistička zajednica grada Visa i Turistička zajednica grada Komiže te UNESCO Global Geopark Viški arhipelag, uz potporu Turističke zajednice Splitsko-dalmatinske županije.Kušanje se organizira kao stručno ocjenjivanje naslijepo prema listićima OIV (100 bodova) u protokolu koji časopis Vinske zvijezde kontinuirano provodi u Hrvatskoj. Ocjenjivačko povjerenstvo: dr. sc. Stipe Ivić, predsjednik povjerenstva (Institut za jadranske kulture i melioraciju krša, Split); Ema Rakuljić, dipl. ing. agr., enologinja, certificirana ocjenjivačica vina (Markus vina); Davor Šestanović, dipl. ing. agr., certificirani ocjenjivač vina (HAPIH); Ilda Stanojević, ocjenjivačica (Vis); Alen Zadravec, ing. agr., tehnolog i konzultant.
Nakon ocjenjivanja slijedi zajednički zaključak o berbi 2025. i stručna procjena kvalitete. Razgovor „Bugava jučer, danas, sutra – izazovi od vinograda do stola” održat će se uz nazočnost vinara, a stručni dio programa zaokružuje se temom „Bugava 365 – cjelogodišnji doživljaj destinacije”, o ulozi izvorne sorte u turističkoj ponudi Visa i povezanosti geoloških posebnosti s autentičnošću vinskog podneblja.U popodnevnim satima planirana je šetnja od Zadružnog doma u Podšpilju do Krušovice – uz žmul bugave.
„U središtu su vinari Visa i njihova vugava. ‘Bugava 2025 Wine Tasting’ jedno je od ključnih programskih događanja projekta Vinske staze otoka Visa: razvijamo autentična iskustva koja podupiru lokalnu poljoprivredu i potvrđuju vinsku tradiciju kao dio kulturne baštine otoka. Partnerstvo s časopisom Vinske zvijezde osigurava slijepo i transparentno ocjenjivanje te usporedive rezultate. Paralelno trasiramo vinsku rutu koja povezuje podrume, proizvođače lokalnih proizvoda, ugostitelje i edukativne sadržaje”, poručuju organizatori.
Programe Hrvatskoga radija slušajte na svojim pametnim telefonima i tabletima preko aplikacija za iOS, Android i Huawei.